Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Familiebedrijven: stabiele pijlers van de Nederlandse economie

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  3 december 2024
Nederland telt bijna 300.000 familiebedrijven, die een cruciale rol spelen in de economische stabiliteit van het land. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat deze bedrijven in 2022 gezamenlijk goed waren voor een omzet van 595 miljard euro en ruim 152 miljard euro aan toegevoegde waarde. Naast hun economische impact, dragen familiebedrijven volgens een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek ook sterk bij aan sociale stabiliteit en regionale verbondenheid.

Stevige basis in het bedrijfsleven

Van de ruim twee miljoen Nederlandse bedrijven in 2022 was 14 procent een familiebedrijf met meer dan één werkzame persoon. Deze bedrijven hebben samen 378.000 vestigingen, waarbij vooral Zeeland en Overijssel uitblinken met een bovengemiddeld aandeel familiebedrijven. De sectoren waar familiebedrijven domineren zijn onder meer de landbouw, horeca en autohandel.

Familiebedrijven zorgen voor 2,8 miljoen banen, wat 31 procent van de totale werknemersbanen in Nederland vertegenwoordigt. Werknemers bij deze bedrijven hebben vaker een tijdelijk contract (41 procent) of een parttime baan van 12 uur of minder. Dit komt deels door het grote aandeel van de detailhandel en horeca binnen familiebedrijven.

Minder faillissementen, meer veerkracht

Het onderzoek van SEO benadrukt dat familiebedrijven minder kwetsbaar zijn voor economische crises. Tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld ontvingen familiebedrijven 18 procent minder overheidssteun dan niet-familiebedrijven. Hun grotere financiële buffers en focus op langetermijnplanning maakten hen beter bestand tegen de economische schokken. Dit resulteerde in minder faillissementen en het behoud van banen, zelfs in zware tijden.

"Familiebedrijven vergroten de macro-economische stabiliteit en dempen economische schommelingen," aldus Bas ter Weel, algemeen directeur van SEO en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Dit is te danken aan hun solvabiliteit, slagvaardigheid bij marktschommelingen en een sterke band met werknemers en regio's.

Innovatie en maatschappelijke betrokkenheid

Hoewel familiebedrijven minder vaak innovatiesubsidies aanvragen, zijn ze zeer succesvol in het praktisch toepassen van innovaties. Hun aanpak, gericht op kleine, haalbare stappen, leidt vaak tot meer rendement. Dit innovatieve vermogen draagt bij aan hun concurrentiekracht en duurzaamheid. Daarnaast zijn familiebedrijven vaak betrokken bij lokale initiatieven, zoals sponsoring en het ondersteunen van gemeenschapsprojecten, wat de sociale cohesie versterkt.

Toekomstgerichte stabiliteit

Hoewel winst belangrijk blijft, ligt bij veel familiebedrijven de nadruk op continuïteit en langetermijnontwikkeling. Dit vertaalt zich vaak in meer aandacht voor het welzijn van medewerkers en een sterkere band met de regio. Familiebedrijven bieden relatief hoge baanzekerheid, maar deze focus op stabiliteit kan ook betekenen dat zij minder snel inspelen op kansen voor snelle groei.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 3 december 2024 Van de redactie | dinsdag 3 december 2024
‘Eigenaar failliete Deurnese autohandel opgepakt voor oplichting’ Automotive Online | dinsdag 3 december 2024
Zwembad Mosaqua wil zelf faillissement aanvragen l1nieuws | dinsdag 3 december 2024
Failliet per provincie week 48 - 2024 Van de redactie | maandag 2 december 2024
The Body Shop maakt doorstart in Nederland Van de redactie | maandag 2 december 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland