Blokker is failliet verklaard. Ondanks jarenlange pogingen om de keten weer winstgevend te maken, zijn de financiële problemen uiteindelijk te groot gebleken. De winkels blijven voorlopig open tot het eind van het jaar, maar online bestellingen en retourzendingen zijn inmiddels stopgezet. Dit geeft de curatoren tijd om te onderzoeken of een doorstart of verkoop van de keten mogelijk is.
Lange geschiedenis van financiële tegenwind
Blokker heeft al jaren te kampen met financiële moeilijkheden. Hoewel het bedrijf in mei nog een noodkrediet van 35 miljoen euro ontving van de Amerikaanse geldschieter Gordon Brothers, bleek uit het jaarverslag van Mirage Retail Group in augustus dat dit niet voldoende was om het tij te keren. De resultaten bleven onder de verwachtingen, en de accountants van KPMG waarschuwden dat de situatie tegen het einde van het jaar wellicht zou verergeren.
De winkelketen zag zijn positie verzwakken door stevige concurrentie van zowel goedkopere fysieke winkels als online aanbieders. Terwijl discountketens zoals Action steeds populairder werden, wist Blokker zich onvoldoende te onderscheiden in het online segment, waar grote spelers zoals bol.com en Coolblue de toon zetten. De geplande beursgang van Blokker in 2022 werd vanwege de coronapandemie uitgesteld, een tegenslag die het bedrijf nooit volledig te boven kwam.
Franchise-ondernemers blijven positief
Hoewel het faillissement op een slecht moment komt, midden in de drukke feestperiode, blijven sommige franchise-ondernemers optimistisch over de toekomst. Zo geeft Henk Vieregge, eigenaar van een Blokker-vestiging in Vlagtwedde, aan vertrouwen te hebben in een mogelijke doorstart. "Wat mij betreft gaat Blokker gewoon door. De dorpsbewoners steunen me altijd, dus ik verwacht handel te blijven hebben, zelfs als de keten uiteindelijk verdwijnt." Voor veel kleine gemeentes is Blokker een belangrijke publiekstrekker, en experts vrezen dat het verdwijnen van de keten grote gaten in de winkelstraten zal achterlaten.
Mirage Retail Group brokkelt verder af
Met het faillissement van Blokker blijft er weinig over van moederbedrijf Mirage Retail Group. De groep, die eerder al haar speelgoedketen Intertoys verkocht aan het Belgische ToyChamp en vorig jaar de elektronicaketen BCC failliet zag gaan, raakt zo wederom een groot onderdeel kwijt. Als het Blokker niet lukt een koper te vinden, zal dit niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere gemeentes merkbaar zijn. In de provincie Groningen bijvoorbeeld, zijn dertien Blokker-filialen, waarvan een aantal gerund wordt door franchisenemers.
Oplossingen voor klanten en spaarders
Blokker blijft open voor klanten tot het einde van het jaar, wat zorgt voor enige continuïteit in de dienstverlening. Dit geeft tijd voor klanten om laatste aankopen te doen en cadeaus te halen voor de feestdagen, ondanks de onzekerheid. Voor spaarders van Douwe Egberts-zegels, die traditioneel bij Blokker-punten konden worden ingeleverd, is het faillissement echter zorgwekkend. Douwe Egberts heeft inmiddels aangekondigd aan een oplossing te werken.