De Solarclarity Group, leverancier van zonnepanelen en verduurzamingsproducten, heeft faillissement aangevraagd vanwege aanhoudende tegenvallende marktomstandigheden. Het faillissement treft verschillende onderdelen van de groep, waaronder groothandel Solarclarity en Bliq, dat software voor thuisbatterijen levert. Algemeen directeur Peter Desmet geeft aan dat de problemen vooral zijn veroorzaakt door een sterke marktdaling in vier van de vijf landen waar de groep actief is.
Terugval en prijsdalingen
De markt voor zonnepanelen heeft te lijden onder politieke onzekerheden rond verduurzaming, wat bij consumenten tot twijfels leidt. Dit gaat gepaard met een negatieve publieke opinie, vooral door de politieke debatten en kritische media-aandacht. Marketingdirecteur Renée Bruinsma geeft aan dat deze onzekerheden, samen met forse prijsdalingen, het voor Solarclarity onmogelijk hebben gemaakt om zijn financiële positie te behouden. “We hopen dat we in de afgelopen 16 jaar een bijdrage hebben geleverd aan de verduurzaming. Deze situatie betreuren we enorm en we blijven onderzoeken hoe we ons verhaal kunnen voortzetten,” aldus Desmet.
Financiële druk en maatregelen
Naast de dalende prijzen voor zonnepanelen kampt Solarclarity met oplopende kosten door nieuwe regelingen voor zonnepaneelbezitters. Consumenten worden steeds minder aangemoedigd om in zonnepanelen te investeren, onder meer doordat energieleveranciers kosten rekenen aan degenen die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze extra kosten raken de zonnepanelenmarkt hard. Verder wil het kabinet in 2027 de salderingsregeling, die voordelig is voor eigenaren van zonnepanelen, afschaffen. Dit financiële voordeel gaf veel huishoudens eerder het zetje om zonnepanelen aan te schaffen, maar zonder deze regeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk langer.
Doorstart mogelijk?
Solarclarity telt momenteel ongeveer tachtig medewerkers en levert naast zonnepanelen ook laadpalen, omvormers en batterijen voor hernieuwbare energie. De curator onderzoekt nu de mogelijkheden voor een doorstart, waarbij er gekeken wordt naar manieren om de activiteiten van het bedrijf te behouden. “We hopen dat de curator op korte termijn een doorstart kan realiseren waarmee werkgelegenheid behouden blijft,” zegt Desmet. Het doel is om met een nieuwe bedrijfsstrategie opnieuw een plaats te vinden in de verduurzamingsmarkt, ondanks de huidige uitdagende omstandigheden.
Kwetsbare zonne-energiesector
De problemen bij Solarclarity staan niet op zichzelf. Kredietverzekeraar Atradius voorspelde in september al een toename van faillissementen in de zonne-energiesector. De sector blijkt kwetsbaar voor schommelingen in overheidsbeleid en onverwachte economische tegenwind. Begin dit jaar gingen nog vier zonnepaneelbedrijven van ondernemer Kees Koolen failliet, wat de onzekerheid in de sector verder heeft vergroot. Solarclarity’s val is daarmee een teken aan de wand voor een sector die balanceert tussen ambitie voor verduurzaming en de harde realiteit van economische afhankelijkheid van stimuleringsmaatregelen.