Eind 2022 ging de FTX crypto exchange failliet. Het failliet gaan van een exchange is een groot risico voor handelaren en investeerders in Bitcoin en andere cryptovaluta. Lees hieronder meer over wat de FTX exchange was, hoe de FTX failliet ging en wat de huidige stand van zaken is.
Wat was de FTX exchange?
De FTX crypto exchange was een handelsplatform voor cryptovaluta dat bekend stond om het brede scala aan handelsmogelijkheden en innovatieve functies. Deze exchange werd opgericht in 2017 door Sam Bankman-Fried en Gary Wang in Hong Kong, maar het bedrijf achter FTX (FTX Trading Ltd) is gevestigd op het eiland Antigua en Barbuda in het Caribisch gebied.
FTX maakte handel mogelijk in een grote verscheidenheid aan cryptomunten, en stond bekend om de gebruiksvriendelijke interface. FTX had ook tokenized assets, waarmee gebruikers posities konden innemen op traditionele financiële markten met behulp van cryptovaluta. Het platform was verder ook populair vanwege zijn flexibiliteit en de mogelijkheid om geavanceerde handelsstrategieën uit te voeren.
Wat is er gebeurd?
Aan het einde van 2022 stortte de cryptobeurs FTX ineen, wat resulteerde in een financiële ramp. Volgens geruchten bestond een aanzienlijk deel van de balans van Alameda Research, het tweede bedrijf van de CEO van FTX, uit FTT-tokens die door FTX zijn gecreëerd. Deze onthulling veroorzaakte onzekerheid op de markt over de liquiditeit van zowel Alameda Research als FTX. Dit heeft gezorgd voor een hoop zorgen bij beleggers en investeerders, en zorgde bovendien voor speculaties over de werkelijke waarde van de FTT-token.
Als consequentie gingen investeerders massaal hun FTT-tokens verkopen, terwijl sommigen zelfs short gingen. De koers van de token kelderde en voormalig cryptobeurs FTX kwam daardoor steeds dieper in de problemen. Klanten van FTX begonnen toen in groten getale hun Bitcoins van de exchange op te nemen, wat leidde tot een soort bankrun. Binnen enkele dagen leek de FTX-balans volledig verdampt te zijn, en er gingen berichten rond dat de hoeveelheid Bitcoin op de balans van FTX was gedaald tot minder dan 1 BTC. De koers van de FTT-tokens stortte volledig in, wat resulteerde in een initiële daling van de Bitcoinkoers. Uiteindelijk diende cryptobeurs FTX een faillissementsaanvraag in.
De rol van Binance
Cryptobeurs en financieel handelsplatform Binance speelde een opmerkelijke rol in deze kwestie. Als een van de grootste bezitters van de FTT-tokens kondigde Binance aan deze tokens te verkopen, wat bijdroeg aan de initiële zorgen op de markt. Er ontstond speculatie over de motieven van Binance en hoewel er aanvankelijk sprake leek van een overname, trokken beide partijen zich terug. Hierdoor stortte de Bitcoinmarkt verder in tot het laagste niveau van het jaar.
Sam Bankman-Fried, de CEO van het crypto-handelsplatform bezat naast FTX ook verschillende beleggingsfirma's, waaronder Alameda Research, dat de tegoeden van klanten van FTX als beleggingspotje bleek te hebben gebruikt voor uiteenlopende investeringen. Toen deze praktijken aan het licht kwamen, groeide de bezorgdheid onder klanten en investeerders, wat mede heeft gezorgd voor de ondergang van FTX. Er kan eigenlijk niet anders dan worden geconcludeerd dat sprake is geweest van fraude.
Sam Bankman-Fried wordt momenteel dan ook geconfronteerd met beschuldigingen van grootschalige fraude en witwassen. Hij blijft echter beweren dat hij goed heeft gehandeld, en volledig onschuldig is. Naast de lopende strafrechtelijke procedure is er ook een faillissementsprocedure gestart, ingediend bij de faillissementsrechtbank in Delaware (Verenigde Staten). Bankman-Fried trad af als CEO van FTX en werd vervangen door John Ray III, een ervaren advocaat die eerder betrokken was bij het faillissement van Enron in 2001.
De gevolgen voor klanten en de cryptowereld
Voor klanten van FTX heerst momenteel een hoop onzekerheid over de terugkeer van hun digitale bezittingen, wat natuurlijk ontzettend vervelend is. De veroordeling van medeoprichter Sam Bankman-Fried wierp een schaduw over de industrie, met de maximale straf van 110 jaar voor fraude en samenzwering. Bankman-Fried kondigde direct na de uitspraak aan dat hij zijn veroordeling zal aanvechten.
In de wereld van crypto zijn de belangen nauw met elkaar verweven. De gevolgen van FTX's vrije val zijn merkbaar, waar het platform dreigt alle partijen die in de buurt staan mee te sleuren. Investeringsplatforms zoals FTX zijn sterk afhankelijk van financiering van onder andere pensioenfondsen. Een voorbeeld hiervan is Genesis, een crypto-investeerder die het momenteel zwaar heeft door het faillissement van FTX. Genesis leende FTX aanzienlijke bedragen, nu onbereikbaar door het faillissement. De FTX faillissementsprocedure is verder nog niet afgerond en de zaak is nog niet volledig opgelost.
De huidige stand van zaken
FTX heeft volgens The Wall Street Journal plannen om miljarden dollars terug te winnen door middel van rechtszaken en juridische claims. Als de huidige en toekomstige rechtszaken in het voordeel van FTX uitvallen, zou dit kunnen leiden tot het herstellen van miljarden, maar ook tot een mogelijke herstructurering en het succes van FTX. Experts waarschuwen echter dat het faillissementendossier van FTX een langdurige kwestie zal worden, en mogelijk zelfs jaren zal duren, vanwege de complexiteit van de zaak en de wereldwijde impact ervan.