Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Evoyo: 125 miljoen euro subsidie en tien maanden later failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  25 oktober 2023
Van partijen als Rabo, Triodos en ASR een pot van 125 miljoen subsidie ontvangen en korte tijd later toch failliet gaan, kan dat? Jazeker, warmteleverancier Evoyo kreeg het voor elkaar. Het Amsterdamse bedrijf beloofde koploper te worden bij het verduurzamen van woningen. In werkelijkheid werd het niet eens een achterblijver. Tien maanden na de miljoeneninvestering zag Evoyo zich genoodzaakt zelf het faillissement aan te vragen.

Faillissement Evoyo: subsidies voor het oprapen

Er is geen bedrijfstak die de wind zo mee heeft als de verduurzamingsindustrie. In de media wordt immers non-stop de indruk gewekt dat we met z’n allen ten onder gaan ténzij we onze energie van zon en wind betrekken én, niet te vergeten, het nietje uit het theezakje peuteren en in de schrootcontainer deponeren. Gelooft u niet in het verhaal over de klimaatapocalyps? Dan schrijft de politiek wel een wet uit die bepaalt dat u aanstonds een warmtepomp, elektrisch vehikel of zonnecollector moet aanschaffen. Voor bedrijven die de dure beloftes van verduurzaming kunnen realiseren, liggen de subsidies voor het oprapen.

Failliet Evoyo kreeg acht maanden geleden nog 125 miljoen euro subsidie

Zo kreeg de duurzame warmteleverancier Evoyo acht maanden geleden een pot van 125 miljoen euro toegeschoven. En bepaald niet van een stel beursscharrelaars. Met gloedvolle presentaties over een ‘digitaal platform’ en ‘slimme partnerships’ die het verduurzamen van huizen ‘slim, simpel en financieel bereikbaar’ zouden maken, had de driekoppige directie de doorgaans zo kritische investeringsanalisten van Rabobank, Triodos en ASR weten te overtuigen. In december 2022 stelden zij voor 85 miljoen aan projectfinanciering beschikbaar. Daarnaast kregen de heren een consortium (waar onder meer Rinkelberg Capital en beleggingsfonds Meewind in participeerden) zo ver om Evoyo’s eigen vermogen met veertig miljoen te versterken.

Faillissement warmteleverancier Evoyo: 125 miljoen euro subsidie verdampt

Tien maanden later lijkt het geld – letterlijk – als sneeuw op het zonnepaneel verdwenen. De groene groeidiamant, de duurzame koploper die bij huishoudens ‘de regie over de installatie van apparaten zoals warmtepompen, zonnepanelen, batterijen en laadpalen’ zou overnemen, is vijf dagen geleden failliet verklaard. Niet op verzoek van de fiscus, een boze bank of een vergeten leverancier; de directie heeft zélf het faillissement aangevraagd. Wat er precies is gebeurd, is vooralsnog een raadsel. Zakenmagazine Quote, dat als een van de eersten over dit faillissement berichtte, meldt dat directie noch investeerders bereid zijn commentaar te leveren.

‘Klantenservice Evoyo onbereikbaar’

Een blik op sites waar klanten hun ervaringen met bedrijven delen, laat op z’n zachtst gezegd zien dat bij niet alles bij Evoyo van een leien dakje verliep. Het aantal klachten loopt parallel op met de stijgende groeiambities. Waar klanten een paar jaar geleden gul vijf sterren uitdeelden voor de service die de The Fctr E, de voorloper van Evoyo verleende (‘deskundig, installatie draait probleemloos’), worden zij richting dit jaar aanmerkelijk zuiniger. Mensen kalken hun beeldscherm vol met klaagzangen over haperende zonnepanelen, kapotte warmtepompen en vooral over de onbereikbaarheid van de klantenservice. Het credo ‘simpel en slim’ lijkt een holle frase te zijn geworden. Aan curator Herman Kreikamp van Blauw Tekstra Uding Advocaten uit Amsterdam de taak om te onderzoeken of deze en andere factoren tot de trieste ondergang van Evoyo hebben geleid.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland