In de detailhandel zijn in de eerste vier maanden van 2023 flink meer bedrijven failliet gegaan dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Mogelijk houdt dit verband met het wegvallen van de coronasteun. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.
In totaal legden in de periode januari tot en met april 2023 205 winkels en webwinkels het loodje. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de eerste maanden vorig jaar. Toen gingen 106 detailhandelsbedrijven failliet.
Wat precies de oorzaak is van de stijging, is vooralsnog onduidelijk. Voor INretail, de branchevereniging van ondernemers in de retail non-food, komen de cijfers als een verrassing. “Wij kunnen hier nu dus ook nog geen commentaar op geven,” zegt Paul te Grotenhuis, perswoordvoerder van INretail.
Het aantal failliete detailhandelsbedrijven is absoluut gezien nog steeds relatief laag. In de eerste vier maanden van 2019, het laatste jaar voor het begin van de pandemie, sloten 277 winkeliers en andere detaillisten hun deuren. Waarschijnlijk hebben veel bedrijven in coronatijd het hoofd boven water weten te houden dankzij steun van de overheid.
Volgens Theo Smid, senior econoom bij kredietverzekeraar Atradius, heeft vooral het luxere segment van de detailhandel het moeilijk. Dat geldt ook voor webwinkels. Smid: “Voor een deel wordt dit opgevangen doordat consumenten weer meer fysiek zijn gaan winkelen, maar per saldo zie je de omzetten dalen.”
Ook het totale aantal faillissementen steeg in de periode januari tot en met april van 2023 flink, met 63 procent tot 1018. In de maand april gingen 243 bedrijven op de fles tegen 117 dezelfde maand vorig jaar.
Voor geheel 2023 verwacht Atradius een toename van het aantal faillissementen met 80 procent tot 4400. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2019 toen 3208 bedrijven en instellingen failleerden. Behalve het wegvallen van de coronasteun lijkt ook de aanhoudende inflatie, mede als gevolg van de stijgende energieprijzen en lonen, een van de oorzaken. Die hogere kosten kunnen middenstanders vaak slechts ten dele doorberekenen.
Op provinciaal niveau steeg het aantal faillissementen het meest in Noord-Brabant, liefst 60 procent tot 141.