‘123, klaar is Kees!’ Dát was de hoop van tientallen particulieren die 123bouwbedrijf uit Zoetermeer inschakelden om een klus te klaren. Maar de nieuwe kozijnen, de vloeren en de dakopbouw werden belabberd aangelegd, áls er al met de bouw werd begonnen. Begin deze week bleek dat deze malafide aannemer een spoor van slachtoffers achter zich heeft gelaten. Volgens de curator zijn de vorderingen opgelopen tot meer dan twee miljoen euro.
123bouwbedrijf.nl: ‘Uw dromen en wensen zijn onze Core-Bussines!’
Dat deze aannemer het allemaal niet zo nauw nam, was op de website al te zien. ‘Uw dromen en wensen zijn onze Core-Bussines!’ schetterde het in vette gecursiveerde letters. Het aantal spelfouten en grammaticale missers op 123bouwbedrijf.nl was zo talrijk dat ze zelfs een analfabeet zouden opvallen. Maar, waarom zou je een bouwvakker beoordelen op zijn kennis van d’s en t’s? Wie niets weet van zinsbouw, kan immers heel best in staat zijn een nette dakkapel af te leveren, redeneerden tientallen particulieren. Helaas bleken al die krakkemikkige zinsconstructies toch een voorspellende waarde te hebben.
123bouwbedrijf.nl: ‘Bouwen begint met vertrouwen’
‘123, klaar is Kees!’ werd ‘123 in de penarie!’ en ‘123, kat in de zak.’ De Zuid-Hollandse regionale zender Omroep West kwam twee dagen geleden met het nieuws naar buiten dat 123bouwbedrijf.nl particulieren en leveranciers grote financiële schade heeft berokkend. De onderneming die online zo hoog opgaf over zekerheid (‘bouwen doe je niet met bakstenen en beton alleen. Nee, dit begint met vertrouwen, en bouw je samen met mensen’) bleek in werkelijkheid het tegenovergestelde te bieden: onzekerheid en sterker nog: een grote bak ellende.
123bouwbedrijf liet klanten tot 1,5 ton aanbetalen
123bouwbedrijf profiteerde van de schaarste aan capaciteit door klanten vooraf te laten betalen. De aanbetalingen liepen soms op tot meer dan een ton. En het geld was allerminst een garantie voor vlekkeloze uitvoering, zo ontdekten Martijn en Esmeralda uit Delft. Zij zagen zich gedwongen om met kinderen en al naar een camping uit te wijken omdat de bouwvakkers van 123 de verbouwing totaal in het honderd lieten lopen. Ze waren 150.000 euro armer en hun droomhuis zag eruit als een verlaten bouwput. ‘Werklui moest ik zelf voorzien van gereedschap, want dat hadden ze niet,’ blikte het stel terug tegenover Omroep West.
Ruim drie miljoen euro schuld voor 123bouwbedrijf
Sinds 123bouwbedrijf eind december vorig jaar failliet ging, is curator Frederik Barthel van het Zoetermeerse Hoens & Souren Advocaten bezig om de schade in kaart te brengen. Tot op heden hebben zich bij hem 41 particulieren gemeld. Daarnaast hebben ook leveranciers van bouwmaterialen vorderingen ingediend en vanzelfsprekend ontbreekt de Belastingdienst evenmin. 'De totale schuld bedraagt 2.214.343,07 euro,' aldus de curator. 'Daar komt nog een bedrag van 1,1 miljoen euro bovenop van de fiscus.' Sommige gedupeerden hebben bij de politie aangifte gedaan wegens oplichting.