Future Crops zag zichzelf als wereldmarktleider op het terrein van het indoor kweken van groente en kruiden. De ambities konden niet worden waargemaakt. Deze week werd het bedrijf uit het Westlandse Poeldijk failliet verklaard.
Verticale landbouw: eet of gegeten worden
Met de zich almaar voortslepende stikstofproblematiek heeft de horizontale landbouw het moeilijk maar, ook in de verticale landbouw gaan de zaken allerminst van een leien dakje. In de sector van de tuinbouwflats, de robots en kunstlicht in plaats van zonneschijn, geldt momenteel het gezegde ‘eet of gegeten worden’. Alleen bedrijven die hun energie-intensieve business met een zuinige, vooruitziende blik hebben opgezet, weten te overleven.
Failliet Future Crops wilde wereldmarktleider worden
Dát lukte Future Crops uit het Westland niet. Drie jaar geleden claimde Future Crops nog vol bravoure de grootste verticale boerderij van Europa te zijn en zelfs dat zij wereldmarktleider zouden gaan worden; dit jaar zingen de indoorondernemers een beduidend toontje lager. Het bedrijf dat in een gebouw van negen verdiepingen en op een vloeroppervlak van drieduizend vierkante meter onder meer verse kruiden voor Albert Heijn teelde, is dinsdag failliet verklaard.
Amsterdamse vertical farm heeft weinig last van stijgende energiekosten
De oorzaak van het faillissement van Future Crops is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen de scherp gestegen kosten van gas en elektra een cruciale rol. In november vorig jaar sloot GlowFarms uit Hoorn om deze reden de poort. Het Duitse Infarm ontsloeg in het najaar vijfhonderd mensen en ook in de VS worstelen de verticale boeren met de gestegen kosten. Het Amsterdamse Growy heeft zich beter voorbereid op deze bittere tijden: dankzij hun uitgekiende koelings- en belichtingssysteem zijn zij tamelijk immuun voor fluctuerende energieprijzen. Afgelopen maandag maakte het bedrijf bekend dat zij vertical farms in Singapore en Koeweit van hun concurrenten kunnen overnemen.