Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Sushiketen van PEC Zwolle-voetballer failliet verklaard

Door:
Henk Hanssen
  |  31 mei 2022
Wat heeft de bescheiden PEC Zwolle-verdediger Sai van Wermeskerken gemeen met Johan Cruijff, Pierre van Hooijdonk en Bryan Roy? Voetbalkwaliteiten zullen het vast nog niet zijn. Zakelijke kwaliteiten dan? Dat wél, of beter gezegd het gebrek daaraan. Net als zijn illustere voorgangers kreeg de Zwolse back te maken met financiële misère en faillissement. Deze week ging de door hem opgerichte sushizaak op de fles.

Voetballer, blijf bij je bal!

Is het gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’ zo langzamerhand niet aan een upgrade toe? Kunnen we er niet ‘voetballer, blijf bij je bal’ van maken? Praktiserende schoenenlappers zijn immers dun gezaaid tegenwoordig terwijl het aantal rijke voetballers dat zich privé en/of zakelijk danig in de nesten werkt almaar toeneemt. Of er in zijn naam ooit een smeuïg bekentisboek verschijnt waarin Sai van Wermeskerken opbiecht hoe het allemaal zo is gelopen, valt te betwijfelen. Van Wermeskerken heeft op dit moment nog niet de naam en faam van een Andy van der Meijde of een Wim Kieft. Aan het ontbreken van materiaal zal het evenwel niet liggen.

Medespelers noemen Sai van Wermeskerken ‘het zakenmannetje’

‘Het zakenmannetje’, noemen zijn medespelers hem in de kleedkamer. Het zou een leuke boektitel kunnen zijn. Van Wermeskerken heeft zijn bijnaam verdiend met zijn activiteiten in de horeca. In 2020 begint hij Sushi Roku, een keten bestaande uit een paar shops en een afhaalrestaurant. Aanvankelijk lijkt het Van Wermeskerken en zijn zakenpartner Shinja Nabae voor de wind te gaan. Het verhaal over een profvoetballer van Japans-Nederlandse origine die het tot horecabaasje schopt, genereert binnen en buiten Zwolle veel publiciteit. Zo maakt de NOS een minutenlang item waarin Van Wermeskerken mag vertellen dat hij een brug wil bouwen tussen Nederland en Japan.

Van Wermeskerkens zakenpartner zou overal schulden hebben

Maar aan het eind van 2021 neemt het verhaal over de sympathieke sushi-zakenman een onverwachte wending. Er verschijnen berichten in de regionale media over medewerkers die achterstallig loon opeisen, een aannemer die nog veertigduizend euro voor een verbouwing tegoed heeft en boze crediteuren die in de zaak met faillissementsaanvragen dreigen. Van Wermeskerkens partner Shinja Nabae wordt ervan beticht in Japan, Nederland en Duitsland een spoor aan schulden te hebben getrokken.

De naam Van Wermeskerken belandt in rij met Cruijff, Swart en Van Hanegem

De sushi-ondernemers ontkennen de beschuldigingen stellig maar eind december neemt Van Wermeskerken het besluit uit de toko te stappen. Overleg tussen de schuldeisers en de achterblijvende horecaondernemer Shinja Nabae levert niets op: een faillissement wordt onafwendbaar. Op 25 mei wordt Sushi Roku door de rechtbank failliet verklaard. En daarmee kan de naam van de pas 27-jarige Sai van Wermeskerken in een adem worden genoemd met roemrijke types als Cruijff (verloor zijn kapitaal aan de gewiekste Bulgaar Michel Basilevitch), Gregory van der Wiel (verloor miljoenen aan een Turkse investeerder), Sjaak Swart (zag in de jaren zeventig zijn sigarenzaak failliet gaan) en Willem van Hanegem (verloor tonnen met een tennispark dat op de fles ging). Zonder twijfel zou Van Wermeskerken liever om een andere reden in dit rijtje zijn opgenomen maar hij is gelukkig nog jong genoeg om zijn reputatie weer op te poetsen.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland