Na het faillissement van 2017 hebben ze het nog vijf jaar uit weten te zingen. Nu is het doek voor Van Voorden Gieterijen definitief gevallen. Het metaalbedrijf uit Zaltbommel, een begrip in de wereldwijde zeevaart, moet na een historie van honderdtien jaar de poort sluiten.
Van Voorden failliet: trots Hollands Glorie-merk verdwijnt
Scheepsschroeven met een gewicht van 32.000 kilo? Scharnierpunten, kraanhaken, kettingschijven in alle soorten en maten? Vervaardigd van gietijzer, roestvast staal, nikkel en aluminium? Van Suez tot Singapore, van Antwerpen tot Shanghai: op de kades, wallen en losplaatsen van ’s werelds grootse zeehavens weten ze dat je voor het beste en sterkste spul in Zaltbommel moet zijn. Maar deze trotse Hollands Glorie-producten bestaan niet meer. Op 13 december 2021 is Koninklijke Van Voorden failliet verklaard. Volgens curator Johan Thielen van Bierman Advocaten uit Tiel voorgoed.
Van Voorden failliet: de verliezen liepen op tot tonnen per maand.
Het bedrijf is ten onder gegaan aan de oorzaak die al zo vaak bedrijven uit de Nederlandse maritieme sector naar de bodem heeft getrokken: concurrentie uit Azië. Toch leek Van Voorden de laatste jaren krachtig weerstand te bieden aan de Chinezen, de Koreanen en ook de Turken. Werd er in 2018 op een omzet van vijf miljoen nog een verlies geboekt van acht ton, in 2020 steeg de omzet naar 7,6 miljoen terwijl het verlies nog ‘maar’ twee ton bedroeg. In het najaar 2021 sloeg de malaise echter toe, mede als gevolg van de stijgende energieprijzen en vraaguitval door de coronacrisis. De verliezen liepen op tot tonnen per maand.
Van Voorden failliet: moederbedrijf Andus wilde niet opnieuw beurs trekken
Begin januari 2017 werd Van Voorden ook al failliet verklaard. De scheepvaart zat op dat moment in het slop. Het bedrijf kon de schulden niet betalen die het had bij het moederbedrijf, de Andus Group, een grote toeleverancier van ondernemingen in onder meer de offshore en de zeevaart. Vijf jaar geleden wist curator Coen Houtman binnen een paar weken een doorstart te bewerkstelligen. Nadat vijftig personeelsleden waren afgevloeid, ging Van Voorden door, opnieuw onder vlag van de Andus Group. Dit jaar wilde de eigenaar niet opnieuw de beurs trekken om de tekorten van Van Voorden aan te vullen. ‘Het was gezien de marktsituatie van gieterijen en de financiële prestaties van gefailleerde onmogelijk om extern financiering aan te trekken,’ schrijft de curator in zijn eerste faillissementsverslag.