Drie accountants van KPMG zijn door de Accountantskamer veroordeeld wegens onzorgvuldig handelen bij installatiebedrijf Imtech. Imtech ging in 2015 failliet als gevolg van gesjoemel met de boekhouding bij een Duitse en Poolse dochter. Volgens de tuchtrechter lieten de drie van KPMG na onderzoek te doen: ‘Er is onvoldoende opvolging gegeven aan duidelijke signalen die bij de controle naar voren zijn gekomen.’
Imtech was het grootste faillissement uit de naoorlogse historie
Koninklijke Imtech was een beursgenoteerde multinational die een scala aan technische diensten leverde, onder meer op het terrein van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw. Bij de ondergang van Imtech verloren 22.000 werknemers hun baan. Het was daarmee het grootste faillissement uit de naoorlogse historie - groter dan Ogem, groter dan Fokker en RSV. Talloze bouwprojecten, waaronder de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, liepen in het honderd doordat aannemers plotseling op zoek moesten naar een andere partij die kabels, liften, roltrappen en klimaatbeheersingssystemen wilde installeren.
Imtech ging ten onder aan omkoping, gesjoemel met jaarrekeningen en bordeelbezoek
Het ging mis door affaires van het soort waar scenarioschrijvers van Netflix moeiteloos een paar seizoenen mee zouden kunnen vullen. Omkoping, geknoei met jaarrekeningen, malversaties bij een pretpark in Polen, het sturen van miljoenen aan valse facturen, klanten die op bordeelbezoek werden getrakteerd en een boel andere streken. Een Duits klokkenluider maakte zich een paar jaar geleden zo boos over alle sjoemelpraktijken dat hij aan koning Willem-Alexander een brief schreef met het verzoek Imtech het predicaat Royal te ontnemen.
Curatoren Imtech: accountants KPMG medeverantwoordelijk voor drama
Volgens de curatoren van Imtech zijn accountants van KPMG medeverantwoordelijk voor het echec. Zo werd een oninbare schuld van 102 miljoen euro niet in de boeken opgenomen. Daarnaast waren er tal van andere posten, waaronder afboekingen ter grootte van honderden miljoenen euro’s, die ernstige twijfel opriepen. In september trok de Accountskamer twee zittingsdagen uit voor de behandeling van de door de curatoren aangespannen zaak. Begin deze week volgde het oordeel: de tuchtrechter geeft de drie van KPMG een snoerharde oorvijg.
Accountantskamer over KPMG: ‘Signalen zijn te geïsoleerd bezien’
‘Er is onvoldoende opvolging gegeven aan duidelijke signalen die bij de controle naar voren zijn gekomen,’ zo stelt de kamer over het functioneren van KPMG. ‘Voor zover hieraan al opvolging is gegeven, zijn antwoorden onvoldoende kritisch gewogen en zijn groepsonderdelen ten aanzien waarvan signalen zijn opgepakt, veelal te geïsoleerd bezien.’ Groepsaccountant Willem Riegman wordt het zwaarst gestraft: hij wordt gedurende drie maanden uit de accountantsregisters geschrapt. Caroline Lagerwaard krijgt een doorhaling van één maand opgelegd. Een derde accountant die tot taak had het controlerende werk van zijn KPMG-collega’s te controleren wordt berispt. KPMG overweegt in hoger beroep te gaan.