In de rechtszaak rond het faillissement van reisorganisatie Oad is de positie van Rabo begin deze week ondermijnd door Ank Bijleveld. De huidige minister van Defensie kreeg in 2013 als commissaris van de koning de verzekering van Rabo dat er ‘voldoende tijd’ was voor het afronden van een reddingsplan. Ondanks deze toezegging trok Rabo de stekker uit het bedrijf. De bank ontkent.
Wie is de jokkebrok: Rabo-bestuurder Jan van Nieuwenhuizen of minister Ank Bijleveld?
Wie is er aan het jokken? Jan van Nieuwenhuizen, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank Groep, of Ank Bijleveld, minister van Defensie. Op vrijdag 20 september 2013 zitten beiden op hele andere stoelen. Zij is commissaris van de koning van Overijssel, hij lid van het managementteam van Rabo International Wholesale en account executive voor Oad.
Er is nog één probleempje: huisbankier Rabo moet Oad meer tijd gunnen
Oad, de in 1924 opgerichte landelijk bekende reisonderneming die aan 1600 mensen uit de provincie werk biedt, verkeert in zwaar weer. Samen met de provinciale ontwikkelingsmaatschappij PPM Oost en een groep Twentse investeerders heeft de eigenaar van Oad, de familie Ter Haar, een reddingsplan ontwikkeld. Er is nog één probleempje. Huisbankier Rabo moet de reisorganisatie wat meer tijd gunnen om de complexe financiering rond te krijgen.
Oad weet de steun van commissaris van de koning Bijleveld te verwerven
Oad speelt het slim. De onderneming weet de commissaris van de koning in stelling te brengen. Op die bewuste vrijdag vijf jaar geleden belt Ank Bijleveld naar het Rabohoofdkantoor in Utrecht. Ze probeert topman Sipko Schat te bereiken, op dat moment een van de hoogste bazen bij de bank. Ze krijgt hem niet te pakken. Later die vrijdag wordt de commissaris teruggebeld door een andere bestuurder, Jan van Nieuwenhuizen.
Bijleveld: Rabo zou Oad voldoende tijd gunnen
Voor de Utrechtse rechtbank verklaarde Bijleveld afgelopen maandag onder ede dat Van Nieuwenhuizen haar toezegde dat Oad ‘voldoende tijd zou worden geboden om de transactie met de groep investeerders rond te krijgen’. De Rabo-executive heeft een heel andere lezing. Hij verklaarde dat de commissaris van de koning hem enkel vroeg om een respijt van 48 uur zodat het investeringsfonds van de provincie gedurende het weekend van 21 en 22 september een besluit kon nemen. Bijleveld, nuchter: ‘Dat is niet de indruk die ik uit het gesprek kreeg.’
Oad: Wij waren een voorbeeldige kredietnemer
Rabo hield voet bij stuk en trok het twintig miljoen grote seizoenskrediet in. Hierdoor kon Oad de rekeningen niet meer betalen: er restte geen andere keuze dan zelf het faillissement aan te vragen. Naar eigen zeggen heeft Oad zich jegens Rabo altijd als een voorbeeldige kredietnemer gedragen. Het bedrijf heeft nooit te laat betaald, nimmer een kredietlimiet overschreden, had geen uitstaande lening, geen achterstallige betalingen en nog zes miljoen in kas. De familie Ter Haar houdt Rabo verantwoordelijk voor het faillissement en eist 65 miljoen euro van de bank.