Omdat ze al jarenlang onderdak bood aan de even beroemde als beruchte kunstenaar Rob Scholte, genoot de gemeente Den Helder onder kunstliefhebbers een goede reputatie. Ten onrechte, zo liet burgemeester Koen Schuiling gisteren zelf zien. Met veel politievertoon werd Scholte uit het voormalige postkantoor gezet dat hij in bruikleen had gekregen om er een museum in te vestigen.
Stoepscherven
Politie, deurwaarder, de mobiele eenheid… Alleen het traangas en de door de lucht vliegende stoepscherven ontbraken. Voor het overige zal iedereen met enig historisch besef erkennen dat Rob Scholte in elk geval helemaal in stijl is vertrokken. Precies zoals gebruikelijk was in de tijden waarin hij in het Amsterdamse krakersmilieu furore maakte, werd de iconische jaren tachtig-kunstenaar gisteren als een illegale kraker op straat gezet. Opdrachtgever: de gemeente Den Helder. Reden: Scholte weigerde het hem in bruikleen gegeven postkantoor te verlaten. Eerder had een rechter bevolen dat hij het pand – dat door de gemeente is verkocht – voor 12 april moest verlaten.
Kunstreputatie verpulverd
In de kunstwereld is geschokt gereageerd. Men verbaast zich er met name over dat de gemeente zijn toch al broze kunstreputatie geheel op eigen kracht verpulvert. De vrees bestaat dat er niets overblijft van de faam die de stad verwierf als gastvrij toevluchtsoord voor Rob Scholte. De enige manier waarop Den Helder zich nu nog in cultureel opzicht kan onderscheiden is met de mijnenveger en de onderzeeër uit het marinemuseum, zo wordt er gesomberd. Scholte kreeg in 2007 de beschikking over het grote, pal tegenover het station gelegen postkantoor. Na jaren van voorbereiding opende hij in 2013 het museum dat (zonder subsidie) jaarlijks circa tienduizend bezoekers trok. Daarnaast bleef hij werken in het pand dat hij ook met zijn gezin bewoonde.
Strijd en tegenwerking
Hoewel er vrijwel voortdurend sprake was van juridisch getouwtrek met ambtenaren, genoot Scholte van zijn rol als initiator, voornaamste kunstenaar én gastheer van het museum. ‘Je hebt musea die vlekkeloos tot stand komen, maar je kunt ook een museum bouwen dat voortkomt uit strijd en tegenwerking,’ zei hij hoopvol tegen een journalist die hem onlangs opzocht. Scholte, vorig jaar door museum De Fundatie in Zwolle geëerd met een grote expositie, kreeg echter niet de gelegenheid om zich definitief te vestigen in het bruikleenmuseum. De gemeente gaf de voorkeur aan verkoop aan een aannemer die het pand zal verbouwen tot bedrijven en woningen. Op de kunstcollectie is conservatoir beslag gelegd.