Hij lijkt de grootste vriend die de wapenindustrie zich maar kan wensen maar de werkelijkheid is anders. Juist onder president Trump daalt de omzet. Remington, een van ’s werelds bekendste wapenmakers, zag zich vorige maand zelfs genoodzaakt surseance aan te vragen. Met andere wapenfabrikanten gaat niet veel beter. Hoe kan dat?
March for our lives
Precies een maand na de schietpartij op de highschool in Parkland, Florida zullen vandaag in heel Amerika duizenden scholieren met hun leraren de klaslokalen verlaten en de straten opgaan en meer veiligheid eisen. Om de aandacht te vestigen op de zeventien mensen die in Parkland het leven lieten, zal het protest exact zeventien minuten duren. En daar blijft het niet bij. Onder de noemer ‘March for our lives’ volgen er op 24 maart in Washington en tal van andere steden grote demonstraties. Op 20 april zal de negentiende verjaardag van de Columbine High School worden herdacht met het National High School Walkout. Er lijkt een grens overschreden. Scholieren pikken het niet meer dat ze bang moeten zijn voor het moment dat een klasgenoot opstaat en een mitrailleur op hen richt.
Beperkende maatregelen
Je zou denken dat wapenfabrikanten zich grote zorgen maken over het effect dat deze bijeenkomsten zullen hebben. Wagen politici het om beperkende maatregelen te treffen, bijvoorbeeld door de leeftijd voor het kopen van een geweer te verhogen of door de verkoop van semiautomatische wapens aan banden te leggen? De fabrikanten hebben er geen enkel bezwaar tegen wanneer deze suggesties de ronde doen. Ze vinden zelfs dat de politici in Washington nog wel wat verder mogen gaan dan louter flirten met regulering zoals Donald Trump twee weken geleden presteerde. In een live op tv uitgezonden gesprek opperde de president tal van voorstellen, zoals het in beslag nemen van wapens die in het bezit zijn van mensen met psychische stoornissen, terwijl hij en passant twee senatoren ervan beschuldigde ‘bang te zijn voor de NRA’, de machtige wapenlobbyclub National Rifle Association.
Trump Slump
Ze roepen het niet van de daken maar voor een stringenter wapenbeleid kan Trump steun in onverdachte hoek vinden. De wapenfabrikanten zélf willen dolgraag verlost worden van de ‘Trump Slump’, zoals ze het noemen. De ironie is dat zij veel slechter draaien onder deze president die de wapenhandel geen strobreed in de weg wil leggen. American Outdoor, onder meer eigenaar van Smith & Wesson, rapporteerde in december vorig jaar een winstdaling van negentig procent. Sturm Ruger, Amerika’s grootste wapenproducent, liet weten dat de kwartaalomzet met 35 procent was afgenomen. En in februari dit jaar vroeg Remington, een van ’s werelds oudste en beruchtste wapenmakers die is opgericht in 1816, uitstel van betaling aan zodat het onder schulden bedolven bedrijf de gelegenheid heeft zich te reorganiseren.
Goudgerande ordners
De jaren van Obama’s presidentschap zijn door de accountants van de pistolenboeren in goudgerande ordners op het schap gezet. De aankondiging van de Democraat om ‘het volle gewicht van zijn ambt’ aan te wenden zodat er nieuwe strenge wapenwetten door het Congres konden worden geloodst, leidde tot een schrikeffect. Veel Amerikanen kregen het idee dat de dagen waarop zij om de hoek een wapen konden kopen geteld waren. Gevolg: Obama’s belofte en het jarenlange debat dat daarop volgde, stuwde de wapenverkoop tot grote hoogte. Dat president Trump, zoals hij onlangs liet weten, er toch vanaf ziet om de daad bij het woord te voegen omdat er ‘onvoldoende politieke steun’ zou zijn voor een wapenontmoedigend beleid komt voor de fabrikanten dan ook als een teleurstelling. Want hen betreft mag de dreiging van maatregelen veel langer aanhouden.