Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Huurders de Toorop op straat gezet door De Key

Bron: Parool   |  4 november 2010
AMSTERDAM - De bedrijven en stichtingen die ruimte huren in broedplaats De Toorop in Nieuw West, staan in januari op straat. De Key heeft de contracten opgezegd na het faillissement van beheerder Fanu Venues & More.
Gerelateerde dossiers:
Bij stichting Springfilm is de houten vloer voor de helft gelegd. De producent van films met een maatschappelijk belang is pas drie maanden geleden verhuisd naar verzamelgebouw De Toorop in Nieuw West. Jacco Groen heeft de werkzaamheden aan zijn vloer gestaakt. In januari moet de stichting alweer vertrekken. ''In augustus hebben huurders de gang nog gerenoveerd,'' aldus Groen.

Huurders van De Toorop hebben een aangetekende brief ontvangen waarin De Key, eigenaar van het pand, meldt dat ze op 20 januari het gebouw moeten hebben verlaten. De Key had het beheer uit handen gegeven aan Fanu Venues & More, een beheerder van Amsterdamse broedplaatsen, die op zijn beurt contracten sloot met de huurders. Door het faillissement van deze tussenpersoon kan De Key de huurcontracten opzeggen.

Groen voelt zich onbeschaafd behandeld. ''De Key had geweten moeten hebben dat een faillissement dreigde voor Fanu toen wij het huurcontract ondertekenden.''

De Toorop biedt onderdak aan bedrijven en stichtingen, zoals opleidingscentrum De Witte Tulp, Stichting Maroc.nl, Nisa4Nisa, een organisatie die betere integratie van allochtone vrouwen nastreeft, een marketingbureau en een evenementenorganisator.

Stichting Maroc.nl, die in financieel opzicht toch al een moeilijke tijd doormaakt, komt door de gedwongen verhuizing in problemen, zegt Zouhair Himdi. ''We zijn in februari naar De Toorop verhuisd vanwege de lage kosten. Nu moeten wij in korte tijd een nieuw, betaalbaar onderkomen zien te vinden.''

De huurders hadden een contract tot 2014, dan zou het pand tegen de vlakte gaan. Ze hebben gisteren besloten een jurist in de arm te nemen, die hun positie onderzoekt. Daarnaast willen ze bij de politiek en De Key lobbyen voor behoud van hun onderkomen. De fractie van D66 heeft vandaag vragen gesteld in de gemeenteraad.

De gemeente, die ruim drie ton subsidie heeft gestoken in Fanu, wil de broedplaats graag behouden, zegt een woordvoerster. ''We zijn met De Key in gesprek welke rol wij kunnen spelen.'' De gemeente zal de broedplaats in ieder geval niet zelf overnemen.

De Key zegt nog in overleg te zijn met de huurders over nieuwe huisvesting. De corporatie wil, nu de huurcontracten ontbonden zijn, het pand eerder gaan slopen en op de vrijgekomen plek nieuwe woningen bouwen.

Volgens de curator zijn er geen gegadigden voor een doorstart van Fanu, die ook betrokken was bij de Amsterdamse broedplaatsen Studio OH3, Duijntjer CS en DW10.

De curator van Fanu Venues & More stelt dat de huurders van die broedplaatsen niet hoeven te verhuizen, omdat de eigenaren van die panden de huurcontracten hebben overgenomen.

Lees het volledige artikel


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland