Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Vakbonden dagen garnalenverwerker Heiploeg voor de rechter

Door:
Henk Hanssen
  |  21 juli 2014
CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten dagen garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp voor de rechter. De bonden vinden dat de werknemers zijn benadeeld bij het ‘flitsfaillissement’ van eind januari. ‘Heiploeg moet de ontslagen mensen weer in dienst nemen,’ verklaart Jeroen Ipenburg, advocaat van CNV Vakmensen.

Omstreden pre-pack methode

Heiploeg maakte bij zijn ‘faillissement’ gebruik van de omstreden pre-pack methode, waarbij een curator in alle stilte een faillissement en snelle doorstart voorbereidt. Pre-pack (voluit pre-packaged sale) is een uit Engeland overgewaaide methode, waarvoor in Nederland nog geen wettelijke basis is. Heiploeg ging eind januari failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Bij het flitsfaillissement raakten negentig werknemers hun baan kwijt. De overige 210 werknemers mochten aan de slag bij de nieuwe Heiploeg, maar betaalden daarvoor een prijs in de vorm van aanmerkelijk versoberde arbeidsvoorwaarden.

Buiten het zicht

De bonden vinden dat de werknemers, zowel degenen die aan de kant zijn gezet als degenen die konden blijven, daarbij ernstig zijn benadeeld. “Het hele proces heeft zich in zeer korte tijd voltrokken, volledig buiten het zicht van ondernemingsraad en vakbonden. De belangen van de werknemers speelden daarbij een ondergeschikte rol,” zegt Jeroen Ipenburg, jurist van CNV Vakmensen. “Alles was gericht op continuïteit en het voortzetten van de onderneming Heiploeg. Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde. De hele bedrijfsovergang was al ruim vóór het faillissement in kannen en kruiken, de curator heeft gewoon bij het kruisje getekend. In onze ogen is er daarom sprake van overgang van onderneming, met alles erop en eraan, dus met behoud van alle werknemers en hun rechten.”

Misbruik faillissementsrecht

De bonden hebben onderzocht of het mogelijk was de betrokkenen te dagvaarden wegens misbruik van faillissementsrecht. ‘Maar dat is een begrip met een veel zwaardere lading,’ zegt Ipenburg. ‘Dan gaat het om het aansprakelijk stellen van de curator en de bestuurders. Het is lastig bewijsmateriaal boven water te krijgen, vooral als je ontdekt dat niemand wil meewerken.’

Eisen

De bonden eisen onder meer dat de werknemers die eind januari hun baan verloren alsnog bij Heiploeg op basis van hun oude arbeidsvoorwaarden weer aan het werk kunnen, dan wel dat Heiploeg met hen overlegt over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Werknemers die na de overname een arbeidsovereenkomst kregen aangeboden tegen slechtere voorwaarden, maken ook aanspraak op hun oude arbeidsvoorwaarden.

Dagvaarding

De vakbonden hebben de dagvaarding afgelopen vrijdag naar Heiploeg verstuurd. De rechtszaak dient naar verwachting eind juli bij de rechtbank in Groningen. Op de vraag waarom juist Heiploeg is gedagvaard, stelt Ipenburg: ‘Omdat andere bonden nog niet de stoute schoenen hebben aangetrokken. Marlies Dekkers, Estro en Neckermann – bedrijven die zich ook van het flitsfaillissement bedienden – vallen onder CNV Publieke Zaak. Bij Heiploeg zitten leden van ons, CNV Vakmensen, wij komen voor hun belangen op.’

Meer faillissement nieuws
Restaurant Ichi failliet verklaard denieuwsbode | donderdag 28 november 2024
Leegstand winkelstraten verder toegenomen Van de redactie | woensdag 27 november 2024
Wederom een e-bike fabrikant failliet Van de redactie | woensdag 27 november 2024
Failliet per provincie week 47 - 2024 Van de redactie | maandag 25 november 2024
Groningse windmolenfabrikant EAZ Wind maakt doorstart Nieuws.nl | vrijdag 22 november 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland