Maar liefst zes horecazaken aan de levendige Brink in Deventer zijn dinsdag failliet verklaard. Het gaat om de zaken Chicago Club, Dorst, Jasmin’s, Proeflokaal ’t Oer, Sushi By Me en The Irish Elk – allemaal in handen van de bekende Deventer ondernemer Ayhan Sahin. De oorzaak? Een langslepende belastingschuld en de nasleep van de coronacrisis, zo blijkt uit de eerste verklaringen.
Belastingdienst trekt de stekker eruit
Het faillissement werd uitgesproken door de rechtbank in Zwolle, op verzoek van de Belastingdienst. Curator Paul Schepel is aangesteld om de afwikkeling te begeleiden. Hij bevestigt dat Sahin tevergeefs had geprobeerd om uitstel te krijgen voor de zitting. “De rechtbank heeft dat niet meer toegestaan. Vanmiddag heb ik Sahin kort gesproken; hij kon geen akkoord bereiken met de fiscus,” aldus Schepel.
Sahin zelf reageerde kort per app aan De Stentor: “Alles komt uiteraard goed. Meer kan ik nu nog niet zeggen.”
Forse belastingschuld, problemen begonnen tijdens coronacrisis
Volgens gegevens van de curator kampen de bv’s van Sahin met een belastingschuld die in de tonnen loopt. “Dit is geen plotseling probleem,” zegt Schepel. “De schulden zijn in coronatijd ontstaan en sindsdien verder opgelopen.” Niet voor het eerst heeft Sahin te maken met de Belastingdienst. Zo wist hij ongeveer 2,5 jaar geleden op het nippertje een gedwongen veiling van inventaris te voorkomen. Destijds stond er ruim een miljoen euro open bij de fiscus, maar werd uiteindelijk een schikking getroffen.
Twee zaken al langer gesloten, toekomst overige vier onzeker
Van de zes zaken zijn er momenteel nog vier open. Dorst en Proeflokaal ’t Oer waren al langere tijd gesloten. Bij Dorst speelde een langdurig conflict met de gemeente over geluidsoverlast; eind 2022 stond de boetestand daar al op bijna een ton. In het pand van Proeflokaal ’t Oer zat de afgelopen tijd nog het pannenkoekenhuis Humpie Dumpie’s.
De toekomst van de andere vier zaken is onzeker. Schepel laat weten dat woensdag beslissingen worden genomen over het al dan niet voortzetten van de bedrijfsvoering op korte termijn. “Het eerste wat ik nu onderzoek is of een doorstart mogelijk is. Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.”
Hoeveel werknemers door het faillissement hun baan dreigen te verliezen, is nog niet duidelijk. Schepel moet zich daarin nog verdiepen. Hij benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om de precieze oorzaken van de financiële problemen in kaart te brengen.
Ondernemer legt verklaring af, maar curator wacht af
Sahin heeft inmiddels een eerste verklaring afgelegd over de oorzaken van de financiële malaise, maar Schepel wil daar nog geen details over vrijgeven. “Ik vind het te prematuur om daar nu iets over te zeggen. Eerst wil ik alles goed onderzoeken,” aldus de curator.