De economische situatie in Duitsland verslechtert in rap tempo, met een explosieve stijging van het aantal faillissementen en structurele problemen in de industrie. Volgens recente cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis steeg het aantal bedrijfsfaillissementen in januari met 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Kredietbureau Creditreform meldt dat in 2024 in totaal 22.400 bedrijven failliet gingen, het hoogste aantal sinds 2015. Experts waarschuwen dat dit jaar het record van de kredietcrisis in 2009 – toen er 32.000 faillissementen waren – geëvenaard zou kunnen worden.
Faillissementsgolf raakt meerdere sectoren
Vooral sectoren als transport en logistiek, bouw en horeca worden zwaar getroffen. In november 2024 alleen al gingen 1.787 bedrijven failliet, een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De schuldenlast die hiermee gepaard ging, steeg fors: schuldeisers dienden vorderingen in ter waarde van 2,8 miljard euro, tegenover 1,5 miljard euro in november 2023.
Opvallend is dat faillissementen onder particulieren slechts beperkt stegen, met een toename van 2,8 procent naar 5.971 gevallen. Dit suggereert dat de huidige economische crisis bedrijven harder raakt dan huishoudens, mogelijk doordat consumenten nog enige koopkracht behouden, terwijl ondernemingen worstelen met stijgende kosten en dalende winstmarges.
Structurele problemen in de Duitse economie
Naast de acute faillissementsgolf worstelt Duitsland met diepgewortelde economische problemen. De Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) waarschuwt voor een structurele ineenstorting van de industriële groei. BDI-voorzitter Peter Leibinger stelt dat de Duitse economie al sinds 2018 tekenen van verzwakking vertoont door uitgestelde hervormingen en afnemende investeringen. De huidige crises – zoals de nasleep van de pandemie en de oorlog in Oekraïne – hebben deze problemen alleen maar uitvergroot.
De BDI verwacht dat de Duitse economie dit jaar met 0,1 procent zal krimpen, terwijl de Eurozone als geheel juist met 1,1 procent groeit en de wereldeconomie een groei van 3,2 procent doormaakt. Dit onderstreept dat de problemen in Duitsland niet louter conjunctureel zijn, maar ook een structurele component hebben.
Oproep tot ingrijpende hervormingen
Om een verdere economische neergang te voorkomen, roept de BDI de regering op tot snelle en gerichte maatregelen. Volgens Leibinger moet de overheid prioriteit geven aan investeringen in infrastructuur, innovatie en economische transformatie. Hij benadrukt dat er ondanks beperkte financiële speelruimte een duidelijke focus moet liggen op maatregelen die economische groei stimuleren.
Daarnaast spelen hoge energieprijzen, complexe bureaucratische regels en politieke onzekerheid een belangrijke rol in de economische malaise. De uitzonderlijke steunmaatregelen die tijdens de coronapandemie bedrijven overeind hielden, zijn inmiddels afgeschaft, waardoor veel ondernemingen nu alsnog in de problemen komen.