De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2024 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, blijkt uit de eerste raming van het CBS. Hoewel dit een afname is vergeleken met de 0,8 procent groei in het derde kwartaal, droegen het handelssaldo, de investeringen en de consumptie gezamenlijk bij aan deze positieve ontwikkeling. Over heel 2024 groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,9 procent, een duidelijke verbetering ten opzichte van de minimale groei van 0,1 procent in 2023.
Handelssaldo stijgt door toename uitvoer en daling invoer
De uitvoer van goederen en diensten steeg in het vierde kwartaal met 0,4 procent, vooral dankzij een hogere uitvoer van machines, aardgas en elektriciteit. Tegelijkertijd daalde de invoer met 0,6 procent, mede door een significante afname van de import van aardgas, aangezien Nederland in deze periode meer gas uit eigen voorraden haalde. Hierdoor steeg het handelssaldo met ruim 7 procent, een belangrijke aanjager van de economische groei in de laatste maanden van 2024.
Investeringen gestimuleerd door aankomende belastingwijzigingen
De investeringen in vaste activa lieten een forse stijging van 3,0 procent zien. Vooral de aanschaf van personenauto’s en bestelwagens nam toe, gedreven door de op handen zijnde belastingwijzigingen voor voertuigen vanaf 1 januari 2025 en strengere milieuzoneregels in verschillende steden. Ook investeringen in vliegtuigen namen toe. Daarnaast groeide de overheidsconsumptie met 0,9 procent, voornamelijk dankzij hogere uitgaven in de zorg. Huishoudens gaven eveneens 0,9 procent meer uit, onder andere aan auto’s.
Overheid en landbouw grootste groeimotoren
Hoewel de toegevoegde waarde van de overheid, onderwijs en zorg met 0,6 procent iets minder sterk groeide dan in het voorgaande kwartaal, leverde deze sector vanwege zijn omvang de grootste bijdrage aan de totale economische groei. Vooral de zorgsector en het openbaar bestuur waren hierin bepalend. De landbouw, bosbouw en visserij lieten echter de sterkste groei zien met 5,8 procent, na een lichte krimp van 0,1 procent in het derde kwartaal. De industrie groeide met 0,8 procent, minder sterk dan de 1,5 procent in het derde kwartaal, waarbij vooral de machine- en voedingsmiddelenindustrie positief opvielen.
Opvallend waren de forse dalingen in de sectoren water en afval (-5 procent) en energiebedrijven (-7,6 procent), die in het derde kwartaal nog sterke groeicijfers lieten zien.
Nederlandse groei sterker dan EU-gemiddelde
Met een groei van 0,4 procent presteerde de Nederlandse economie beter dan veel Europese handelspartners. De economie van de Europese Unie groeide slechts met 0,1 procent. België kende een bescheiden groei van 0,2 procent, terwijl de economieën van Duitsland en Frankrijk respectievelijk met 0,2 en 0,1 procent krompen. De Britse economie groeide net als de EU met 0,1 procent. Wereldwijd presteerde de Verenigde Staten beter, met een bbp-groei van 0,6 procent in het vierde kwartaal.
Jaarcijfers 2024: voorzichtig herstel na zwak 2023
Over het gehele jaar 2024 groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent, een duidelijke verbetering na de minimale groei van 0,1 procent in 2023. De consumptie door de overheid, met een toename van 3,1 procent, droeg het meest bij aan deze groei. Ook huishoudens gaven 1,1 procent meer uit dan in 2023. Het handelssaldo droeg positief bij, hoewel de uitvoer van goederen daalde en de uitvoer van diensten groeide. De investeringen lieten een lichte krimp zien, ondanks de sterke toename in het laatste kwartaal.
Sectoren zoals de zorg, zakelijke dienstverlening en handel leverden de grootste bijdrage aan de groei in 2024. Vergeleken met voorgaande jaren is de economische groei gematigd, maar het herstel na de economische stagnatie in 2023 is duidelijk zichtbaar, mede dankzij stimulerende overheidsmaatregelen en een veerkrachtige arbeidsmarkt.