De kledingketen Cassis & Paprika is door de rechtbank van Nijvel officieel failliet verklaard. Dit faillissement volgt na goedkeuring van een gedeeltelijke overname door het Luxemburgse Futura Capital Fund, waarbij 37 winkels en 189 personeelsleden in België worden overgenomen. Hoewel een groot deel van de winkels gered is, zijn 23 winkels en 118 medewerkers in België hun baan kwijtgeraakt.
Faillissement en overname
Vorige week werd al aangekondigd dat 23 winkels zouden sluiten en dat een deel van het personeel ontslagen zou worden. De getroffen werknemers krijgen geen ontslagvergoeding vanuit het bedrijf, maar kunnen mogelijk een beperkte vergoeding ontvangen via het Fonds Sluiting Ondernemingen. De liberale vakbond betreurt dit, vooral omdat veel werknemers een lange staat van dienst hebben. De vakbond houdt deze week informatiesessies voor de getroffen personeelsleden om hen te informeren over hun rechten en mogelijke ondersteuning.
Voor het grootste deel van de winkels en het personeel in België is een overname echter wel mogelijk. De liberale vakbond is opgelucht dat 60% van de banen behouden kan blijven en hoopt snel in gesprek te gaan met de nieuwe directie van Futura Capital om meer te weten te komen over de plannen voor de herlancering van de merken Cassis en Paprika.
Doorstart in binnen- en buitenland
Niet alleen in België is een doorstart mogelijk. Ook in andere Europese landen blijft een deel van de winkels open, hoewel in afgeslankte vorm. In Nederland worden vier van de 25 winkels gesloten en blijven de overgenomen winkels voorlopig dicht. In Frankrijk blijven veertien vestigingen open, in Duitsland twaalf, en in Luxemburg vijf. Verdere details over de toekomstplannen van Futura Capital zijn nog niet bekendgemaakt.
Toekomst onzeker
Hoewel de overname een deel van de activiteiten veiligstelt, blijven er nog veel onduidelijkheden. De webshop van Cassis & Paprika blijft voorlopig gesloten, en een datum voor een ontmoeting tussen de vakbond en de nieuwe directie is nog niet vastgelegd. Volgens de vakbond is er tijd nodig om de interne bedrijfsorganen op te richten, zoals de ondernemingsraad en het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk).
Voorlopig blijven de overgenomen winkels in België gewoon open, terwijl de verdere plannen voor de herstructurering van de keten nog in afwachting zijn.