Game Mania heeft officieel faillissement aangevraagd, waarmee een einde lijkt te komen aan een tijdperk voor de bekende gamewinkelketen. Hoewel de webshop voorlopig nog in de lucht blijft, zullen alle fysieke winkels in Nederland en België vanaf morgen de deuren sluiten. Dit betekent dat de 21 Nederlandse en 14 Belgische vestigingen, waar in totaal 165 medewerkers werkzaam zijn, niet meer operationeel zullen zijn.
Het bedrijf maakte via hun website bekend dat de toekomst nu in handen ligt van de rechtbank, die een besluit moet nemen over de faillissementsaanvraag. In een verklaring betuigde Game Mania dank aan haar medewerkers, klanten en handelspartners voor hun jarenlange steun en samenwerking.
Historie en recente ontwikkelingen
Game Mania werd in 1992 opgericht door drie Belgische ondernemers in Antwerpen. De keten groeide snel en werd in 2006 overgenomen door Free Record Shop. Na financiële problemen bij deze keten ging Game Mania in 2013 weer zelfstandig verder, onder leiding van de oorspronkelijke oprichters.
De afgelopen jaren heeft Game Mania al meerdere filialen moeten sluiten. In 2019 gaf directeur Kris Lenaerts aan dat het bedrijf zich meer wilde richten op de online markt, wat leidde tot de sluiting van 10 procent van de winkels. Destijds had Game Mania nog 75 winkels, een aantal dat sindsdien flink is afgenomen.
In juni van dit jaar vroeg het moederbedrijf Heroik uitstel van betaling aan, wat hen drie maanden de tijd gaf om een koper te vinden. Dit bleek uiteindelijk zonder succes, wat leidde tot de uiteindelijke faillissementsaanvraag.
Oorzaken en bredere context
De redenen voor het faillissement zijn volgens Game Mania de snelle digitalisering van de videogamesindustrie, de hevige concurrentie in het retaillandschap en de forse kostenstijgingen door inflatie. Deze factoren hebben de druk op de financiële resultaten enorm vergroot. Deze oorzaken zijn niet uniek voor Game Mania; andere winkelketens zoals BCC, Esprit en Big Bazar hebben in recente maanden eveneens de deuren moeten sluiten om vergelijkbare redenen, zoals oplopende energie- en inkoopkosten en de economische naweeën van de coronapandemie.
Met het faillissement van Game Mania verliest de Benelux een iconische speler in de game-industrie, die jarenlang een vaste waarde was voor gamers en liefhebbers van bordspellen. De toekomst van de keten en haar medewerkers hangt nu af van de beslissingen die in de komende weken genomen zullen worden.