Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Co-Med opnieuw in het nauw door faillissementsaanvraag

Door:
Henk Hanssen
  |  19 juni 2024
Huisartsenketen Co-Med leek even uit de zorgen. Begin deze maand ontsnapte het omstreden commerciële zorgbedrijf nog aan een faillissement door op de zittingsdag de uitstaande vorderingen te betalen. Maar andere schuldeisers hebben gisteren opnieuw een faillissementsaanvraag ingediend. Kan directeur Vroemen opnieuw de dans ontspringen?

Co-Med directeur pokert met inzet van 50.000 patiënten

Het begint erop te lijken dat Co-Med directeur Guy Vroemen een pokerspel speelt met het lot van vijftigduizend patiënten als cynische inzet. Zijn medeoprichters zijn vertrokken, de inspectie heeft een aanwijzing opgelegd en Co-Med Tele-Services, het callcenter dat de bij de keten aangesloten praktijken ondersteunde bij het contact met de patiënten, is failliet verklaard maar, Vroemen blijft er stoïcijns onder. Bij de rechtbank van Maastricht wimpelde hij begin deze maand een nieuwe faillissementsaanvraag af door met een pokerface de openstaande facturen te betalen.

Zijn ‘groeipijnen’ wel de echte oorzaak van de problemen bij Co-Med?

De vraag is wel hoe lang Vroemen dit spelletje kan volhouden. Naar buiten toe blijft hij het verhaal ophangen dat de hardnekkige problemen waar Co-Med door wordt geplaagd voortkomen uit ‘groeipijnen’. Sinds de oprichting in 2019 smeedde Co-Med dertig overgenomen huisartsenpraktijken samen tot dertien over heel Nederland verspreide vestigingen die, in theorie, aan ca. 50.000 patiënten zorg bieden. Doktersassistenten, artsen, zorgverzekeraars, leveranciers en patiënten: alle betrokken partijen begrijpen dat het realiseren van deze ambitie geen sinecure is. Maar hun geduld is op.

Medewerkers Co-Med stappen naar de pers

Zij aarzelen niet langer om de buitenwacht op de hoogte te brengen van de wérkelijke oorzaken achter de afbladdering van Co-Med: financieel mismanagement, nonchalance, desinteresse in het lot van patiënten, waaronder vele zorgbehoevende ouderen. Het vreemde is: aan geld is geen gebrek. De zorgonderneming deponeerde onlangs de jaarrekening over 2023. Co-Med maakte een winst van 1,9 miljoen euro na belastingen, een stijging van 58 procent ten opzichte van 2022. Maar de grote vraag is: waar blijven de centen? NRC publiceerde afgelopen week een onthutsend verhaal gebaseerd op interviews met huisartsen, advocaten en medewerkers van Co-Med. Ook zij hebben geen idee hoe de geldstromen lopen, behalve dan dat hun bankrekeningen consequent worden overgeslagen.

Co-Med maakt miljoenenwinst maar ‘vult het ene gat met het andere’

Het zorgbedrijf blijkt zich op te stellen als een miezerige werkgever ‘die het ene gat met het andere vult, te laat betaalt, niet betaalt en medewerkers onderbrengt bij een bedrijfsonderdeel dat al op omvallen staat’, aldus de krant die inzage kreeg in de contracten en het mail- en appverkeer met Co-Med. Het is aan de rechter om te bepalen hoe lang Vroemen over de rug van medewerkers en patiënten zijn pokerpotjes mag blijven spelen. Namens meerdere schuldeisers heeft incassobureau Cash&Collect een nieuwe faillissementsaanvraag tegen Co-Med ingediend. Volgens Fred Louwerens van Cash&Collect gaan de totale vordering om een bedrag van meer dan een ton. Bovendien hebben de vier grootste zorgverzekeraars, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis, de commerciële keten vandaag in gebreke gesteld.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland