De kans is groot dat u deze zomer importkersen eet bespoten met insecticide die in Nederland verboden is. De reden: als enigen in Europa mogen Nederlandse telers dit middel niet meer gebruiken. Door dit plotselinge besluit van Landbouwminister Adema dreigen honderden familiebedrijven failliet te gaan.
Minister Adema geeft gestalte aan het spreekwoord ‘Met hoge heren is het kwaad kersen eten’
Zelden kon het spreekwoord ‘Met hoge heren is het kwaad kersen eten’ zo naadloos op de praktijk worden geënt als deze week. De zegswijze, die betekent dat je niet te veel moet verwachten van de omgang met bestuurders omdat ze voor jou alleen de pitten achterlaten, werd op een unieke manier tot leven gewekt door de goedlachse Landbouwminister Piet Adema. Een paar dagen geleden gaf hij de honderden kersentelers die Nederland telt onverwacht een klap in de nek. Hij maakte bekend dat zij geen gebruik meer mogen maken van twee gewasbeschermingsmiddelen waarvoor tot op heden vrijstellingen werden verleend.
Suzuki-fruitvlieg legt eitjes in gaaf, onbeschadigd fruit
De middelen, Tracer en Exirel, zijn onmisbaar in de strijd tegen de Drosophila suzukii, een fruitvliegje van het kieskeurige soort. Waar de bekende fruitvlieg, de Drosophila melanogaster, al lang blij is met een overrijpe appel of een beurse banaan, neemt Suzuki-san enkel genoegen met gaaf, onbeschadigd fruit. Met een speciaal zaagvormig buisje prikt ze gaatjes in rijpend fruit zoals aardbeien, bessen en kersen en laat daar één tot drie eitjes in achter. Helaas laat ze het niet bij een paar nakomelingen: één vrouwtje kan honderden eitjes leggen. Zodra ze zijn uitgekomen, eten de larfjes het vruchtvlees op.
Suzuki-fruitvlieg heeft zich tot een plaag voor de Nederlandse fruitteler ontwikkeld
Zoals de naam al aangeeft komt de suzukii-fruitvlieg oorspronkelijk uit Azië. In 2008 wist het insect zich in Noord-Amerika te vestigen, een jaar later doken ze op in Italië. In de afgelopen tien jaar heeft de soort zich tot een ware plaag voor de Nederlandse fruitteler ontwikkeld. In samenwerking met de experts uit Wageningen weren de telers zich op alle mogelijke manieren tegen de invasie. Maar vooralsnog zijn de fijnmazige netten, de sluipwespen, de lokazen en de schimmels niet voldoende om deze geniepige soort van zijn doel af te houden. Dat lukt alleen met inzet van insecticiden Exirel en Tracer, een biologisch bestrijdingsmiddel dat werkt op basis van fermentatie.
Deskundigen: besluit ministerie leidt onherroepelijk tot het eind van de kersenteelt
Omdat uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zou blijken dat sommige telers de bestrijdingsmiddelen niet goed gebruikten, besloot het ministerie onlangs dat álle kersentelers volledig moeten afzien van de insecticiden, ook het biologische middel. Omdat er nog geen alternatieven zijn leidt deze beslissing onherroepelijk tot het eind van de kersenteelt, zo erkennen onafhankelijke deskundigen. De telers, enkele honderden familiebedrijven, zijn boos en spreken van onbehoorlijk bestuur. ‘Tracer en Exirel worden in Nederland verboden, maar in België, Duitsland en de rest van Europa niet,’ zegt fruitteler Erik Vernooij uit de omgeving van Wijk bij Duurstede in het AD. ‘Dat betekent dat mensen eerdaags kersen uit Spanje en Servië eten waar dat spul 0p zit, maar onze branche wordt de nek omgedraaid. Dat is zo verschrikkelijk oneerlijk.’