Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Game over voor speelgoed van het jaar 2023: BiOBUDDI failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  4 oktober 2023
Het leek zo’n sympathiek idee dat helemaal de tijd mee heeft. Lego-achtige bouwblokjes gemaakt van plantaardig afval. BiOBUDDI uit Venlo viel overal in de prijzen maar wist het toch niet te redden.
Gerelateerde dossiers:

Waterkanondouche op A12

Hoewel de kwaliteitsmedia begripvol verslag blijven doen van de demonstranten die dagelijks op de A12 een waterkanondouche nemen, begint de roep om acute verduurzaming van de samenleving aan kracht in te boete. De wonderbaarlijke bekering van Wopke Hoekstra ten spijt, keren meer en meer mensen zich juist af van het geloof dat de apocalyps onvermijdelijk is tenzij we morgen massaal elektrisch gaan rijden, cv-ketels voor waterpompen verruilen en op vegan kroketten gaan kauwen. Het stoplicht is op oranje gesprongen voor groen. Ga maar na.

De ene na de andere vleesvervanger gaat failliet

Het aantal landgenoten dat zich vegetariër noemt is in 2022 gedaald van elf naar negen procent, de ene na de andere vleesvervanger is failliet gegaan (denk bijvoorbeeld aan Peace of Meat en Meatless Farm), de Britse premier Sunak heeft zijn klimaatbeleid afgezwakt en ook in Brussel knarsetanden de groenen omdat ook daar de klimaatdoelstellingen worden getemperd. Of het grote publiek het gedram van de Jettens en de Paternottes zat is, de stikstofmodellen van het RIVM doorziet of genoeg heeft van politici à la Timmermans die elke mistbank aan klimaatverandering wijten, is nog onderwerp van opinieonderzoek, feit is dat de duurzame revolutionairen op weerstand van betekenis stuiten.

BiOBUDDI: ‘Lego’ van plantaardig afval

Het sympathieke bedrijf BiOBUDDI uit Venlo is een van de jongste slachtoffers van deze tegendraadse ontwikkeling. BiOBUDDI vervaardigde bouwblokjes, basisplaten en figuurtjes, zeg maar Lego-achtige speelgoed met diverse thema’s en in vrolijke kleuren. Het verschil met de grote ‘concurrent’ uit Denemarken was dat de BiOBUDDI’s van duurzaam materiaal werden gemaakt: geen petroleum als grondstof maar plantaardig afval. Met deze claim wist BiOBUDDI Lego in de verdediging te drukken. Ondanks diverse beloftes slaagt ’s werelds grootste speelgoedfabrikant er niet in om zelfs maar gereycled plastic te gebruiken. Voor het maken van een kilo Legoplastic, blijft twee kilo aan aardolieproducten nodig.

Failliet BiOBUDDI werd verkozen tot speelgoed van het jaar

Ook BiOBUDDI-eigenaar Steven van Bommel bleef het plastic lang trouw. Jarenlang verkocht hij op basis van aardolie gemaakte bouwblokjes die door het Chinese bedrijf BanBao werden gefabriceerd. Een vraag van zijn toen veertienjarige dochter over de milieubelasting van zijn handel, zette hem aan het denken. In samenwerking met de universiteit van Wageningen ontstond een milieuvriendelijk alternatief met suikerriet als grondstof. Een gepatenteerd procedé zorgde ervoor dat Van Bommels blokjes voldoende uithardden. De ‘Lego’ van BiOBUDDI werd zeer enthousiast ontvangen. BiOBUDDI werd dit jaar zelfs verkozen tot speelgoed van het jaar.

Eigenaar BiOBUDDI vroeg zelf faillissement aan

Dat hij het desondanks niet heeft gered, wijt de ondernemer vooral aan toenemende loonkosten. Hij kreeg het niet voor elkaar om deze stijging in zijn prijzen door te berekenen. Omdat het partnerschap met BanBao was beëindigd (de Chinezen wilden zélf de plantaardige ‘Lego’ maken), moest BiOBUDDI het vrijwel helemaal hebben van het nieuwe speelgoed terwijl ook de investeringen nog niet waren terugverdiend. Van Bommel heeft het ‘onvermijdelijke’ faillissement zelf aangevraagd. ‘We zijn maatschappelijk verantwoord bezig en dan kunnen we het niet maken om de schulden op te laten lopen, zodat anderen in de problemen komen.’

 


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland