Koopjesketen Big Bazar heeft bij de rechter tevergeefs verzocht om meer tijd te krijgen om tot een akkoord met schuldeisers te komen. De rechter in Leeuwarden heeft besloten dat de keten niet meer tijd krijgt, waardoor een faillissement voor Big Bazar zeer waarschijnlijk is. De aanvraag voor het faillissement wordt dinsdag in de rechtbank van Amsterdam behandeld, met de uitspraak verwacht op woensdag.
De keten, die kampt met een schuld van bijna 30 miljoen euro, had in eerste instantie een afkoelingsperiode van vier maanden aangevraagd. Gedurende deze periode zouden schuldeisers hun vorderingen niet kunnen innen. Deze aanvraag werd echter later teruggebracht tot slechts twee weken. De hoop was om in deze periode een overeenkomst met schuldeisers te bereiken en tegelijkertijd nieuwe financiers aan te trekken.
Twaalf faillissementsaanvragen
Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, benadrukte dat het bedrijf door deze beslissing weer "geschoten wild" is, gezien de faillissementsaanvragen die voorliggen. Het wordt geschat dat er ongeveer twaalf van dergelijke aanvragen zijn, voornamelijk van pandverhuurders en leveranciers.
Een van de hoofdredenen voor het afwijzen van het verzoek is dat Big Bazar tijdens de afkoelingsperiode aan de lopende verplichtingen, zoals de huur, zou moeten kunnen voldoen. Dit bleek een uitdaging aangezien de huren over september al betaald hadden moeten zijn. Daarnaast twijfelt de rechter aan de mogelijkheid van de keten om binnen de gevraagde twee weken tot een akkoord met de schuldeisers te komen.
Al jaren verliesgevend
De retailer heeft van 2020 tot 2022 jaarlijkse verliezen geleden variërend van 13 miljoen tot meer dan 17 miljoen euro, mede als gevolg van de coronacrisis. Diverse schuldenaren, waaronder pandeigenaren, leveranciers, de Belastingdienst, het UWV, en de Arbodienst, wachten op betaling. Bovendien hebben medewerkers recentelijk hun salaris met vertraging ontvangen.
Het eerste faillissementsverzoek kwam van een particuliere pandverhuurder in Goes vanwege een huurachterstand van 20.000 euro. Als Big Bazar inderdaad failliet wordt verklaard, zal een curator worden aangesteld die waarschijnlijk de 1300 werknemers eerst zal vragen om door te werken, voordat ze uiteindelijk worden ontslagen. De 120 vestigingen van de keten lopen dan ook het risico om te worden ontruimd.