Na de degradatie van FC Groningen was het aan de profs van basketbalploeg Donar om de Groningse topsporteer te redden. Maar een paar dagen geleden ging de zevenvoudige landskampioen failliet. Niet door de coronacrisis of de gestegen gasprijzen, maar door het optreden van de eigen penningmeester die jarenlang in dienst was, stelt het bestuur. Zou het werkelijk?
‘Penningmeester strooide zand in ogen van Donar’
‘Ons allemaal is een rad voor ogen gedraaid,’ zegt de directeur van MartiniPlaza tegen de krant. Donar, zijn belangrijkste huurder die de grote hal gebruikt voor trainingen en wedstrijden, is hij kwijt. De exploitant van de evenementenhal is bepaald niet de enige die met dit gevoel kampt. Bestuursleden, ambtenaren, supporters, spelers, allemaal hebben ze het gevoel dat er scheppen zand in hun ogen zijn gestrooid. Niet door een geslepen Russische hacker of een gewiekste Noord-Koreaan, nee, door hun eigen penningmeester.
Fiscus verhoogde schuldeis Donar met anderhalf miljoen
In de afgelopen weken had het er juist alle schijn van dat Donar op het nippertje aan een faillissement zou weten te ontkomen. Een snel opgetuigde taskforce wist onder sympathisanten en investeerders zeven ton bij elkaar te harken. Genoeg, zo hoopte men, om de schuldeisers – die bij elkaar 2,5 miljoen te vorderen hebben – tot een minnelijk akkoord te bewegen. De meeste crediteuren leken daartoe bereid, behalve de Belastingdienst. Na het doorploegen van de administratie, die als volstrekt onvoldoende werd beoordeeld, besloten de ambtenaren hun claim niet te verlagen maar te verhógen. ‘De fiscus heeft zich principieel opgesteld,’ zegt Jakob Klompien, aanjager van de taskforce. Inclusief boetes kwam er nog eens nog eens anderhalf miljoen euro aan schuld bij. Er zat voor het bestuur niets anders op dan het faillissement aan te vragen.
Bestuur Donar laat beslag leggen op eigendommen penningmeester
Zoals de reddingsactie al illustreert, is Donar geen kluppie dat al jaren een kwijnend bestaan leidt. De professionele basketbalclub heeft nog altijd een grote supportersschare. En na een moeizaam begin, streed de club ook dit jaar weer om de hoogste prijzen mee. De oorzaak van het bankroet is dan ook niet op lege tribunes te vinden maar in het kantoor van de eigen penningmeester, Ronald Arkema. Dat is althans de mening van het clubbestuur dat begin juli voor ruim twee ton beslag liet leggen op eigendommen van de in juni ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ opgestapte schatbewaarder. Arkema oefende deze functie al sinds januari 2017 uit.
Bestuur van failliet Donar: ‘Heel gek maar opeens zaten we in een crisis’
Het bestuur doet het naar buiten toe voorkomen alsof men dit voorjaar werd overvallen door een tekort van vele tonnen op een begroting van twee miljoen. ‘Opeens zaten we in een crisis,’ schreef Donar-voorzitter Jannes Stokroos in een bericht op de site. “Zag je dit niet aankomen, Jannes?” vraagt men mij telkens, ook mijn vrouw. Het eerlijke antwoord is helaas: “Nee.” Niet gehinderd door al te veel zelfreflectie, wordt via de media een zondebok aangewezen. De penningmeester heeft een complete janboel van de administratie gemaakt, zo klinkt het, en bovendien zou hij zich hebben voorgedaan als accountant.
Sympathisanten bereiden doorstart Donar voor
‘Het moet eerst allemaal maar even bewezen worden wat geroepen wordt,’ reageert Arkema op een website voor accountants. In reactie op de aantijgingen rond zijn titel, zegt hij dat hij de accountantsopleiding heeft afgerond maar ‘nooit praktiserend accountant is geweest in de zin dat ik de handtekening onder een verklaring mag zetten’. De voormalige penningmeester is ervan overtuigd dat hij alles netjes kan oplossen met het bestuur. ‘De juristen zijn met elkaar in gesprek.’ De groep sympathisanten die eerder zeven ton op tafel wilde leggen, bereidt intussen een bod voor op de boedel om een doorstart te bewerkstelligen.