Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Explosieve toename aantal faillissementen - vooral horeca en detailhandel getroffen

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  7 april 2023
HILVERSUM – Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2023 met ruim de helft gestegen. Vooral cafés, restaurants en (web-)winkels legden het loodje. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.

In totaal gingen van januari tot en met maart 781 bedrijven en instellingen op de fles tegen 506 in de eerste maanden vorig jaar. Dit is een stijging met 54,3 procent.

In Nederland daalde het aantal faillissementen in 2020 en 2021 sterk. Dat was vooral te danken aan de coronasteun. Na de beëindiging daarvan bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging in eerste instantie laag, maar in de laatste drie maanden van het jaar keerde het tij. Uiteindelijk steeg het aantal faillissementen in heel 2022 met 14 procent.

Betalingsachterstanden

De snelle stijging in de eerste maanden van dit jaar verbaast Theo Smid, senior econoom bij kredietverzekeraar Atradius, niet. “Wij zien de claims vanwege betalingsachterstanden al een tijdje oplopen. Die achterstanden zijn vaak een voorbode van faillissementen.”

Voor geheel 2023 verwacht de kredietverzekeraar een toename van het aantal faillissementen met 80 procent tot 4400. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2019, het jaar voor het uitbreken van de coronapandemie toen 3208 bedrijven en instellingen failleerden. Maar vergeleken bij 2013 valt dit aantal nog mee; tijdens dit ‘rampjaar’ gingen 12.306 ondernemingen bankroet.

Vooral in de horeca, het transport en de detailhandel gingen in het eerste kwartaal meer bedrijven over de kop. Het aantal failliete cafés en restaurants verdrievoudigde bijna tot 54 ten opzichte van de eerste drie maanden vorig jaar. Volgens een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland wordt deze toename veroorzaakt door de ‘torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en enorme huurstijgingen’. Ook kampen veel ondernemers met vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost en moeten de belastingschulden sinds 1 oktober 2022 worden terugbetaald.

In de detailhandel steeg het aantal faillissementen eveneens met een factor drie, tot 79. Vooral het luxere segment heeft het moeilijk. Atradius-econoom Smid: “Dat geldt ook voor webwinkels. Voor een deel wordt dit opgevangen doordat consumenten weer meer fysiek zijn gaan winkelen, maar per saldo zie je de omzetten dalen.”

In de transportsector gingen 54 bedrijven failliet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Op provinciaal niveau steeg het aantal faillissementen het meest in Overijssel, Drenthe en Groningen.

Meer faillissement nieuws
Detailhandel 2025 tussen groei en faillissementen Van de redactie | woensdag 22 januari 2025
Restaurant 't Huus van Guus in Harderhaven failliet verklaard Omroep Flevoland | dinsdag 21 januari 2025
Failliet per provincie week 3 - 2025 Van de redactie | maandag 20 januari 2025
Oprichters starten failliet Pilot Cycles snel door nieuwsfiets.nu | maandag 20 januari 2025

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland