Tot de weinige dingen waar premier Rutte nog wél een actieve herinnering aan heeft, behoren Indische balletjes. Jaren achtereen kwam hij deze oosterse lekkernij verorberen bij Indonesisch restaurant Soeboer in Den Haag. Maar de premier moet op zoek naar een ander adres. Soeboer is een paar dagen geleden failliet verklaard, een paar weken na het plotselinge overlijden van de eigenaar.
Rutte gek op Indische balletjes van Soeboer
Mark Rutte wordt vaak verweten dat hij zó glad is dat niets aan hem blijft kleven. Teflon Mark, zoals zijn bijnaam luidt, kan met zowel linkse als rechtse politici door een deur, zolang hij zelf maar op de premierstoel blijft zitten, smalen critici. Maar als het om zijn culinaire voorkeur gaat is Rutte zo robuust als een gietijzeren braadpan. Zelfs als de chef van Soeboer hem aanmoedigde eens iets anders van de kaart te proberen, bleef de premier zijn favorieten trouw. ‘Hij begint meestal met wat kroepoek en pindasaus, daarna is het de nasi goreng, de gado gado, sajoer lodeh, de rendang en niet te vergeten de balletjes,’ vertelde Gaby Coorengel, gastvrouw van Soeboer, een paar jaar geleden tegen het regionale tv-station Omroep West.
Kabinet-Rutte II werd in Soeboer voorgekookt
De premier komt al jaren bij het aan de Brouwersgracht gelegen Soeboer. In gezelschap van familie, vrienden als Jort Kelder en uiteraard ook politici. Coorengel heeft een stoet aan bekende bestuurders aan tafel zien schuiven waaronder sociaaldemocratische prominenten als Bram Peper, Job Cohen en Diederik Samson. Met de laatste PvdA-leider werd in de zomer van 2012 tijdens een geanimeerde dineravond in Soeboer zelfs de basis voor het kabinet Rutte II gelegd.
Geschiedenis van het failliete Indische restaurant Soeboer
Het restaurant werd in 1958 onder de naam Waroeng Soeboer aan de Haagse Koningsstraat geopend door het echtpaar Mas Kajat en Siti Aminh Alimoestama. In de loop van de jaren zeventig volgde de verhuizing naar de Brouwersgracht waar het restaurant tot een Haags begrip uitgroeide. In 2003 werd de zaak overgenomen door Ragner Flink en zijn vrouw. Het ondernemende echtpaar maakte een echte business van het bescheiden restaurantje. Ze investeerden een half miljoen euro, openden drie nieuwe vestigingen en namen ook een andere bekende toko over.
Failliet Indische restaurant Soeboer kreeg ruzie met gemeente Den Haag
Over een aanbouw bij de vestiging aan de Assumburgweg, een verbouwde boerderij, ontstond echter een conflict met de gemeente. Voor de aanbouw waar het afhaaldeel in werd ondergebracht, was geen vergunning aangevraagd. Flink, die het pand huurde, zei niet te weten dat gemeentelijke permissie vereist was. Pogingen om de kwestie op te lossen haalden niets uit. In 2019 liet de gemeente het tot een rechtszaak komen, eiste ontruiming en legde dwangsommen op.
Eigenaar Soeboer overleed vier weken voor faillissement
Een maand geleden kreeg Soeboer een nieuwe, fatale klap te verwerken. Eind september overleed Ragner Flink plotseling na een hartstilstand als gevolg van een spierziekte. De horecaondernemer was pas 59 jaar. ‘Na alle stress kon je niet meer,’ schreef zijn vrouw Nathalie op sociale media. Vier weken later werd Soeboer failliet verklaard.