Met een indringende brandbrief waarschuwt de FNLI, de brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie, het kabinet niet alleen voor het bankroet van een reeks individuele ondernemingen maar zelfs voor het verdwijnen van ‘volledige sectoren’.
HAK stopt tijdelijk met productie groentepotjes
Zelfs bij mensen die de stroom nieuws over steigerende energieprijzen en oplopende inflatiecijfers tot dusver hadden weten te ontwijken, ging een paar dagen geleden een alarmbelletje af. ‘HAK staakt de productie,’ meldde de NOS. Je moest het drie keer lezen om te beseffen wat er stond. Ging dit over HAK? Over Martine Bijl’s HAK? En stopt HAK tijdelijk met het vullen van de glazen oerpotjes? Het is een bericht uit de categorie ‘Klok Domtoren staat stil’, ‘Keukenhof stopt met tulpenteelt’ en ‘Sinterklaas komt dit jaar niet’.
Levering groentepotjes HAK komt niet in gevaar
Het wecken van groente- en peulvruchten kost veel energie, verklaarde HAK. En omdat de kosten van gas- en elektra ‘tien keer hoger zijn dan het afgelopen jaar’, heeft het bedrijf besloten tijdens de dure winter een productiepauze van zes weken in te lassen. De levering komt niet in gevaar, benadrukte een woordvoerder. Voorlopig niet, althans. Maar dát kan niet elke branchegenoot HAK nazeggen, bij lange na niet.
Federatie voedingsmiddelensector waarschuwt Den Haag
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) stuurde begin deze week een brandbrief naar Den Haag. Let wel, de FNLI is geen marginaal clubje met een boze bestuurder die om aandacht verlegen zit. De FNLI is een koepelorganisatie die achttien brancheorganisaties uit de foodsector vertegenwoordigt. Onder hen bevinden zich honderden bakkers, tuinders, ijsmakers, producenten van koffie, thee, zuivel, groente, fruit, vleeswaren en een scala aan andere voedingsmiddelen.
Kosten voedingsproducenten stijgen met 20 tot 30 procent
In de brandbrief wijst de FNLI erop dat de energiekosten voor voedingsmiddelenproducenten volgens een analyse van ING dit jaar zullen oplopen tot gemiddeld 7,5 procent van alle kosten. De totale kostenstijging voor voedingsmiddelenbedrijven zal tussen de 20 en 30 procent uitkomen. ‘Wij zien uitschieters bij bedrijven waar de energiekosten inmiddels zo’n dertig tot veertig procent van de kostprijs uitmaken,’ zegt Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, in de brief. ‘Als die trend zich doorzet, zullen bedrijven gaan omvallen. Dat heeft veelal ook directe consequenties voor andere lokale schakels in de agrofoodketen zoals boeren en tuinders die gewassen telen voor hun afnemers. Veel producenten hebben een deel van de gestegen kosten voor hun rekening genomen, maar de uiterste grens van wat zij zelf kunnen opvangen is bereikt en meer doorberekenen is veelal niet mogelijk.’
Federatie voedingsproducenten roept Den Haag op maatregelen te nemen
Energie-intensieve sectoren zoals bakkerijen en groenteconserven worden het meest geraakt, aldus de FNLI. Om te voorkomen dat bedrijven en zelfs volledige sectoren omvallen, roept de organisatie de overheid op een reeks maatregelen te nemen. Hieronder vallen compensatieregelingen voor de stijgende energieprijzen, investeringen in de energie-infrastructuur om elektrificatie en verduurzaming te faciliteren en het loskoppelen van de gasprijs en het stroomtarief.