Of ze geholpen zouden hebben is de vraag maar de nieuwe kabinetsmaatregelen komen in elk geval te laat voor Nell Gerberas. Dit grote familiebedrijf uit Drenthe dat al ruim veertig jaar gerbera’s kweekt is failliet verklaard. Reden: de torenhoge gasprijs.
Glastuinbouw vreest ‘slachting van veertig procent’
Begin deze maand voorspelde Glastuinbouw Nederland een ‘slachting van veertig procent’ voor deze sector. De belangenvereniging riep haar leden op een persoonlijke alarmbrief aan minister Jetten te sturen. Honderden leden gaven gehoor aan dit verzoek, zozeer zelfs dat het de conciërge van het ministerie van Economische Zaken weken achtereen moeite zal hebben gekost om ’s ochtends de deur van het pand aan de Bezuidenhoutseweg te openen. Zonder twijfel had zich op de deurmat een stuwmeer aan post opgehoopt.
Failliet Nell Gerberas kweekt 35 miljoen stelen per jaar
Of het verhaal van de familie Nell daar ook bij zat, is niet bekend. Vermoedelijk was de familie te druk bezig met het voeren van een overlevingsstrijd. Nell Gerbera Cultures is een begrip in Klazienaveen – en ver daarbuiten. De sierteeltonderneming begon bescheiden. In 1980 bouwden Gerard en Anja Nell hun eerste kas van 0,6 hectare. Inmiddels beheert zoon Jan een terrein van ruim 5,4 hectare (zeg maar tien voetbalvelden) waar jaarlijks maar liefst 35 miljoen stelen worden gekweekt. De gerbera’s van Nell zijn een geliefd exportproduct. Getooid in de meest schitterende kleuren worden de ranke bloemen in allerlei landen in boeketten opgenomen of bij elkaar in een vaas gezet.
Nell Gerberas: gasprijs maakte exploitatie onmogelijk
Aan deze prachtige bloem kleeft echter één nadeel. Ze is dol op licht en warmte. ‘De gerbera is een plant die relatief veel energie vraagt,’ zegt vervangend curator Jeroen Sprangers tegen RTV Drenthe. En daar is weinig aan te doen. Draai je de knop naar beneden, dan is je oogst te mager.
‘Aangezien gas momenteel nauwelijks te betalen is voor dit bedrijf, betekent dit het einde.’ Volgens Sprangers heeft Nell een naar verhouding kleine schuld maar maakt de gasprijs verdere exploitatie onmogelijk. Het navrante is dat Nell de laatste jaren juist fors op verduurzaming heeft ingezet door te investeren in belichting, verduisteringsschermen en een nieuwe energie-installatie. Met behulp van vijfhonderd zonnepanelen werd de elektriciteitsbehoefte grotendeels zelf opgewekt. Bij Nell Gerberas werkten veertig mensen, de helft in vaste dienst.