Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Biologische landbouw dreef Sri Lanka naar faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  13 juli 2022
Een van de belangrijkste redenen voor het staatsbankroet van Sri Lanka blijft in ons land verrassend onderbelicht. De oogsten en exporten zijn er ingestort nadat de regering de boeren vorig jaar verplichtte om biologisch te gaan boeren. Van de belofte dat zij met organische landbouw dezelfde resultaten zouden behalen kwam niets terecht.

Media zwijgen over belangrijkste oorzaak opstand Sri Lanka



De coronacrisis. Bureaucratische regels. Protectionisme. Corruptie. Voor de dramatische ontwikkelingen die in Sri Lanka de laatste weken tot een opstand en een staatsfaillissement leidden worden tal van redenen aangevoerd. Maar in de Nederlandse media kiezen veel analisten ervoor om misschien wel de belangrijkste oorzaak onbesproken te laten. Het is de door Den Haag tot onaantastbaar dogma verklaarde biologische landbouw die in Sri Lanka een catastrofe teweegbracht.

Kunstmest en pesticiden in Sri Lanka verboden

Wat er op 27 april 2021 in het hoofd van de Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa omging, is een raadsel. Had hij teveel gedronken, was hij geraakt door een meteoriet, werd hij ingefluisterd door een ambitieuze ingenieur van de Wageningen Universiteit? Feit is dat de beste man zich zo ongeveer God waande en de twee miljoen boeren van zijn land beval om over te stappen op biologische landbouw. De import en het gebruik van kunstmest en pesticiden werden verboden, vrijwel van de ene op de andere dag.

Rijstproductie Sri Lanka stortte in door biologisch boeren

Niemand hoeft zich zorgen te maken, zei hij er geruststellend bij. Biologisch boeren is het nirvana,

de oogst van het organisch boerenbedrijf zal even groot, zo niet groter zijn. Dat liep even anders. In de eerste zes maanden daalde de rijstproductie met twintig procent. Het eiland dat altijd in zijn eigen rijstbehoefte had kunnen voorzien, zag zich genoodzaakt voor 450 miljoen dollar rijst te importeren. De prijs schoot met vijftig procent omhoog. Vervolgens zakte ook de productie van thee, rubber en kokos in.

Groene revolutie Sri Lanka leidde tot een heuse revolutie

Omdat de export van deze traditionele landbouwproducten veel minder opleverde, kelderde de waarde van de Sri Lankaanse munt. Alleen al de terugval in theeproductie kostte het land 425 miljoen dollar. In allerijl besloot de regering in Colombo het verbod op kunstmest en pesticiden weer op te heffen maar het was te laat. De maatregel haalde niets meer uit. Inflatie, honger, tekorten aan basisproducten zoals medicijnen, benzine en gas dreven de mensen de straat op. De groene revolutie leidde tot heuse revolutie.

‘Advocaten van duurzame landbouw’ medeschuldig aan Sri Lankaanse crisis

‘Technocratische arrogantie, ideologische waanideeën en pure kortzichtigheid dreven Sri Lanka naar een crisis die zowel de politieke leiders als de advocaten van de zogenaamde duurzame landbouw zich moeten aanrekenen,’ oordeelt bijvoorbeeld het gezaghebbende Amerikaanse blad Foreign Policy over het Sri Lankaanse experiment. Ook de Franse krant Le Monde windt er geen doekje om: ‘De landbouwhervorming was een ramp.’ Interessante kost voor Frans Timmermans, Sjoerd Sjoerdsma, Christianne van der Wal en andere missionarissen die in ons land de groene revolutie prediken.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland