Stepwork Transgenderzorg, de kliniek voor ‘geslachtsbevestigende behandeltrajecten’ die in september failliet ging, wordt overgenomen door branchegenoot Genderhealthcare. Dit Groningse bedrijf wordt geleid door Bregtje Visser alias Catharina Anastasia Romanov. Visser beschouwt zichzelf als een reïncarnatie van Willem van Oranje. Transgenders maken zich zorgen over zij bij Willem de Zwijger wel in goede handen zijn.
Willem van Oranje terug op aarde om transgenders helpen
Oranjefans kunnen hun plakboeken uit de kast halen. Het kán niet anders of dit is de grootste onthulling die zij in hun leven zullen meemaken. Groter dan de bastaardkinderen van prins Bernard, de politieke voorkeuren van Máxima’s vader en de fiscale sluiproutes van Willem-Alexander en zijn tante Christina. Pilaarheilige Willem van Oranje, de vader des vaderlands die ons bevrijdde van de Spanjaarden en in 1584 in Delft bruut werd vermoord, lééft! Willem de Zwijger is uit het koninkrijk der hemelen teruggekeerd. Hij tooit zich met de (schuil)naam Catharina Anastasia Romanov en is directeur van Genderhealthcare, een bv te Groningen die zich richt op het begeleiden en helpen van transpersonen.
Bregtje Visser wil zich bevrijden van socialisering tot man of vrouw
Eén paar dingen moet je de veertig jaar geleden als Bregtje Visser geboren Willem de Zwijger alias Catharina Anastasia Romanov meegeven. Ze is consequent, ze heeft lef en ze is buitengewoon ondernemend. Al jaren strijdt Visser voor erkenning van het geloof of het gevoel dat iemand heeft over zijn genderidentiteit. Ze wil zich bevrijden van wat ze als socialisering tot man of vrouw beschouwt en claimt daarbij ook het recht om als reïncarnatie van een oude ziel door het leven te gaan. Wat anderen daarvan vinden? Het zal haar worst wezen: je runt een bedrijf met als credo ‘The state of mind in which an individual accepts their and others beliefs about sex, sexuality either gender’ of niet.
Genderhealthcare wil alle Europese landen veroveren
Een ander opvallend kenmerk van Yecatharina Anastasia Henriqua Wilhelmijn Elisabeth Hubregtje Raenate Visser, zoals Bregtje in het Handelsregister vermeld staat, is haar ondernemerschap. Visser is een zakenvrouw pur sang. Ze heeft van haar belijdenis haar business model gemaakt. En, het is haar ambitie om niets minder dan een Europees imperium op te bouwen. Op de site Genderness.com ontvouwt ze haar plannen. In zo ongeveer álle Europese landen, tot Noord-Macedonië aan toe, wil Visser met haar blijde boodschap centjes verdienen. Spanje opent in fase 1, Hongarije in fase 3, Moldavië in fase 5 en zo gaat het verder. Tot op heden heeft het transrijk zich in twee landen gevestigd: Nederland en Portugal, waar zich volgens KVK het laatst bekende woonadres van Visser bevindt.
Hoop voor cliënten van failliet Stepwork?
In 2019 won Visser met haar stichting GenderTalent (‘helpt trans mensen om samen carrières voorbij gender te brengen’) de Gender Diversity Award. Begin 2020 mocht ze met haar verhaal bij Jinek aanschuiven. En deze week haalt ze de voorpagina’s met een heuse take-over: de overname van Stepwork Transgenderzorg. Na een paar kritische rapporten van de Inspectie Gezondheidszorg en een onthutsende reportage van tv-programma Zembla (waaruit onder meer bleek dat de administratie een bende was en dat eigenaar Lucien Dijksma gewiekste verdeel- en heersspelletjes speelde) werd deze onderneming in september failliet verklaard. Buitenkansje, dacht Bregtje, op 1 november was de overname een feit. Honderden voormalige cliënten van Stepwork hopen dat dit betekent dat zij binnen afzienbare tijd kunnen beginnen aan de geslachtsveranderende behandeltrajecten waar ze al zo lang op moeten wachten.
Kamervragen over overname Stepwork
De vraag is echter of zij met Genderhealthcare niet van de regen in de drup belanden. Het heeft er alle schijn van dat er Genderhealthcare geen rooie cent omgaat. De twee op 21 mei van dit jaar bij KVK gedeponeerde (definitieve) jaarrekeningen over 2019 en 2020 zien er precies hetzelfde uit: aan beide kanten van beide balansen komen de cijfers niet verder dan nul komma nul. Er zijn geen winst- en verliesrekeningen ingediend. Het werkkapitaal bedraagt honderd euro. Transvisie, de patiëntenorganisatie voor transgenders, zegt zich zorgen te maken over de overname. Zij menen dat Genderhealthcare veel te klein is om honderden mensen te kunnen helpen. Verschillende Kamerleden stelden hierover vragen aan staatssecretaris van Volksgezondheid.
Genderhealthcare hangt aan een kerstboom van bv’tjes
Maar de brave Paul Blokhuis, die erom bekend staat dat hij zich met moddervette kluiten in het riet laat sturen, deed zijn reputatie eer aan. Hij antwoordde dat er geen reden is voor ongerustheid. Zou hij naar de cijfers van Genderhealthcare hebben gekeken? Is hij op de hoogte van de post waar wel Visser wél geld aan uitgeeft? Papierwerk, registraties van ondernemingen. Want, om haar beoogde imperium te laten groeien, heeft deze nijvere ondernemer alvast een kerstboom aan vennootschapjes geplant. Stichting The Peoples Freedom Company fungeert als moeder. Onder deze trust office valt een gelijknamige bv, The Peoples Freedom Company. Deze bv is weer honderd procent eigenaar van drie andere bv’tjes, Libert et Fortis bv, the Peoples Employment bv en Genderness bv. De laatste vennootschap is volledig eigenaar van Gendertalent bv en Genderhealthcare bv. Ik zou er m’n vingers niet aan branden, laat staan mijn geslacht.