Circa driehonderd cursisten die in Rotterdam een inburgeringscursus volgden dreigen de dupe te worden van het faillissement van het onderwijsinstituut Delken & Boot. Hun lessen zijn opgeschort. Wanneer de migranten er niet in slagen tijdig hun examen te behalen, moeten ze een overheidslening tienduizend euro terugbetalen.
Paddenstoelenplaag van inburgeringsbureautjes
‘Wir schaffen das!’ Zolang de gevleugelde woorden van Angela Merkel tot in de lage landen weerklank vonden, was het een gouden business. Vluchtelingen stroomden de grens over. De uitverkorenen onder hen kregen behalve een sleetse knuffel, een veldbed in een gymzaal en een Rode Kruispakket ook een inburgeringscursus aangeboden. Met een rijkslening van tienduizend euro (per persoon) op zak gingen vele duizenden statushouders op zoek naar een cursusaanbieder. Als een ware paddenstoelenplaag schoten de inburgeringsbureautjes uit de grond. Uitgerangeerde autorijschoolhouders, al lang gepensioneerde docenten, werkloze Arabisten – ook ambitieuze opportunisten probeerden een graantje mee te pikken uit de met miljoenen gevulde ruif die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor de taallessen had klaargezet.
‘Wandelende goudmijntjes’
Maar de tijd dat dubieuze taalbureautjes statushouders als ‘wandelende goudmijntjes’ konden beschouwden is voorbij. De regelgeving is aangestrakt, de controle verscherpt en vooral, het aantal vluchtelingen is scherp gedaald. Gevolg: de cursusaanbieders verkeren in zwaar weer. Malafide types richten zich gewoon op andere geldpotten: ze draaien het bord in de tuin om en schrijven er ‘duurzaamheidsadviseur’ op. Maar voor de heuse taalonderrichtbedrijven zit er soms niets anders op dan de tent te sluiten. Zo werd het Rotterdamse Delken & Boot op 11 december failliet verklaard. Deze onderneming werd al in 2005 opgericht door Ellis Delken en Emmeke Boot, twee docenten die gespecialiseerd zijn in Nederlands als tweede taal (NT2). Delken & Boot verzorgde inburgeringstrajecten en staatsexamentrainingen voor anderstaligen en ontwikkelde daarnaast de webshop Dutchipresume.com met handboeken, naslagwerken en examenpakketten voor zowel cursisten als docenten.
Lastig parket voor statushouders
Hoewel de marktprognose ongunstig was, kwam het faillissement van het degelijke Delken & Boot toch nog onverwacht. Ongeveer twintig stafmedewerkers en vijftig docenten die als zzp’er voor het taalbedrijf werkzaam waren moeten naar een andere werkgever uitkijken. Ook de circa driehonderd cursisten die in de regio Rotterdam op verschillende vestigingen van Delken & Boot taal- en cultuurlessen volgden, bevinden zich in een lastig parket. Velen van hen hebben van DUO een lening gekregen om de cursus te kunnen betalen. Deze tienduizend euro wordt omgezet in een gift op voorwaarde dat de inburgeraar binnen drie jaar slaagt voor zijn examen. De door de rechtbank aangestelde curator, mr. Hans Huybens van het Dordtse Veldhuijzen & Nuiten, is inmiddels druk in de weer de situatie van de statushouders te inventariseren. ‘Ik bekijk wat ik waar voor hen kan doen,’ zei hij tegen het AD. Ook de gemeente Rotterdam en de stichting Vluchtelingenwerk zijn hierbij betrokken.