Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Celstraffen geëist tegen eigenaren failliet Dutch Global Investments

Door:
Henk Hanssen
  |  24 mei 2017
Met gladde praatjes en glimmende folders wisten Co Zwetsloot (70) en zijn zoon Christian (37) beleggers te verleiden ruim drie miljoen euro te investeren in hun plannen. Een Ghanese goudmijn en Duitse onroerengoedprojecten zouden flinke rendementen opleveren. Maar Dutch Global Investments bleek een firma List & Bedrog. Gisteren eiste de officier van justitie fikse celstraffen tegen de voormalige eigenaren van de failliete bv.

Ponzifraude

Het is de meest klassieke methode van oplichting. Ponzifraude, heet het in het jargon, genoemd naar de Amerikaan Charles Ponzi die een eeuw geleden 17.000 mensen wist te verleiden miljoenen dollars in frauduleuze investeringsvehikels te steken. Vijftig jaar later kopieerde de beruchte New Yorker Bernard Madoff dit kunstje: hij troggelde zijn slachtoffers circa 65 miljard af met een gewiekst piramidespel waarvoor hij levenslang in de cel moet boeten. Ook Nederland kent zijn Ponzi-klonen. De genereuze Hilversummer René van den Berg haalde langs de tennisbaan zijn kennissen over om ook mee te delen in de winsten die hij met de valutahandel zou realiseren. Bijna 1500 mensen tuinden erin en verloren miljoenen. Vorig jaar werd de Belg Johny Schabregs tot drie jaar veroordeeld: via zijn Nederlandse bv PlanB4you beloofde hij beleggers torenhoge winsten. En nu kunnen aan dit illustere rijtje twee nieuwe namen worden toegevoegd: Co en Christian Zwetsloot.

Goudmijn

Vader en zoon bestierden een bedrijfje in het Overijsselse Ommen. In dit bescheiden Sallandse stadje aan de Vecht werden grootse plannen gesmeed. Dutch Global Investments, de bv van vader en zoon, zou wereldwijd investeren. Waarom zou je je geld werkloos op de bank laten staan, zo hielden de heren hun cliënten voor. In Duitsland hadden ze hun oog laten vallen op interessante vastgoedobjecten, in Ghana was een goudmijn die geld zowat in goud kon veranderen. Tientallen mensen geloofden de verhalen, volgens de Zwolse curator Gert Koers ook omdat zij door een ander gezinslid, Alex Zwetsloot die een vertrouwenwekkend assurantiebedrijf beheerde, met hen in contact waren gebracht. Meer dan drie miljoen euro werd er ingelegd. Sommige klanten verhoogden zelfs hun hypotheek om zoveel mogelijk rendement te halen uit deze buitenkans.

Ferrari

In 2009 begon een aantal investeerders zich zorgen te maken. Zij namen contact op met een financiële mediator die na een onderzoek de FIOD in kennis stelde van de praktijken van de bv uit Ommen. In juni 2013 liepen de heren tegen de lamp. Dutch Global Investments en Alco Beheer Europe, een andere bv waaronder zij opereerden, waren al eerder failliet verklaard. Gisteren werd de zaak behandeld door de rechtbank in Almelo. De geïnvesteerde gelden werden niet aangewend voor de kansrijke projecten, zo bleek. Wel werd er de aankoop van een Ferrari mee gefinancierd. Verder ging er veel geld op aan de riante salarissen voor de bestuurders van het luchtkasteel. Tegen Christian Zwetsloot eiste de officier 36 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Voor vader Co, die door alle ellende aan een depressie ten prooi is gevallen, luidde de eis maximaal twee jaar voorwaardelijk. De rechtbank doet op 2 juni uitspraak.

Meer nieuws over dit onderwerp
Curator: geld is weg De Stentor | 14-03-2012
Duits vastgoed levert niets op De Stentor | 23-02-2011

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland