‘Een zootje. Ze hebben volledig gefaald.’ Zo oordeelt de failliete Amstelveense ondernemer Kenneth Berkleef over het werk dat IT-dienstverlener Capgemini verrichte voor zijn sportsoftwaresysteem 1-2Focus. Twee dagen geleden diende hij een claim van maar liefst 43 miljoen in tegen het bedrijf. In een gedetailleerde reactie stelt Capgemini nu dat Berkleefs dagvaarding kant nog wal raakt: ’Onze dienstverlening werd door hen juist hoog gewaardeerd.’
1-2Focus, een revolutie in de sportwereld
Vijf jaar lang werkten ze samen aan software die een revolutie zou ontketenen in de sportwereld, het in Almere gevestigde bedrijf Equihold en de vanuit Utrecht opererende IT-specialist Capgemini. Topclubs als FC Barcelona, PSV en sportbonden als de internationale hockeyfederatie FIH en de FIFA toonden al belangstelling voor 1-2Focus, een systeem dat op maat van perfectionisten als Louis van Gaal en José Mourinho gemaakt leek. Met een paar muisklikken zouden topcoaches over elke speler alle cruciale informatie op hun scherm kunnen toveren. En dat niet alleen: via een reeks ingenieuze modules zou de software sportclubs een geautomatiseerd totaaloverzicht aanreiken van teams, spelers, trainingen, wedstrijdanalyses alsmede van het volledige management. Maar ergens is het gruwelijk misgegaan tussen de bedrijven. In februari 2013 werd Equihold failliet verklaard en inmiddels rollen de twee voormalige partners vechtend over straat.
Ragfijn gevoel voor timing
Terwijl de WK-koorts langzaam naar een hoogtepunt stijgt, bracht Berkleef op 28 mei zijn dagvaarding uit. Inzet: 43 miljoen aan gederfde inkomsten. Een ragfijn gevoel voor timing kan de entrepreneur niet worden ontzegd. Mede vanwege de verre betrokkenheid van Frank Rijkaard, geven de media Berkleef alle ruimte voor het verhaal dat zijn IT-partner er een rommeltje van heeft gemaakt: ‘Capgemini, dat de software voor ons ontwikkelde, frustreerde het dusdanig dat we de grootschalige marktintroductie moesten afblazen.’ En de curator, Nienke Bobbert van Höcker advocaten uit Amsterdam, lijkt zich achter de claim van de gefailleerde ondernemer te scharen. Tegenover internetkrant The Post Online verklaarde zij deze week dat ze, mede op basis van stukken die door Equihold zijn verstrekt, tot de conclusie is gekomen ‘dat Capgemini niet voldaan heeft aan de verplichtingen op grond van de samenwerkingsovereenkomst en dat zij aansprakelijk kan worden gehouden voor de daardoor veroorzaakte schade.’ De curator stelt dat haar uitspraak voor belangrijk deel wordt gefundeerd door een onderzoek dat – in opdracht van Equihold – is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau SQMI uit Huis ter Heide. Naar nu blijkt heeft ook Capgemini haar werk ‘uitvoerig’ laten beoordelen door een ‘onafhankelijk en gerenommeerd’ onderzoeksbureau, de Amsterdamse Software Improvement Group. Opmerkelijk is dat de Amsterdammers tot een heel ander oordeel komen dan hun collega’s uit het Gooi.
‘Equihold bedong regierol’
De heer Berkleef doet het voorkomen alsof Equihold de volledige regie en uitvoering voor de ontwikkeling van de applicatie aan ons heeft uitbesteed,’ zegt Marah Michel van Capgemini desgevraagd. ‘Maar dat is feitelijk niet correct. Juist Equihold heeft vanaf het begin uitdrukkelijk de regierol bedongen, waaronder het nemen van beslissingen over de gewenste ontwikkelrichting, de functionaliteiten en de prioriteiten. En Equihold beschikte ook over alle technische kennis om deze regierol te kunnen vervullen en om de kwaliteit van de opgeleverde code te controleren. Capgemini leverde mankracht en bouwde op aanwijzing van Equihold de gewenste functionaliteiten. Deze afspraak bleef gedurende de gehele contractperiode, die liep van 2005 tot 2010, van kracht. De problemen ontstonden pas toen Equihold de specificaties te laat goedkeurde, op het laatste moment wijzigingen doorvoerde, onredelijke deadlines stelde in het licht van niet-gecommuniceerde afspraken met klanten en ook omdat zij achterbleven met betalingen.’
‘Equihold was juist heel tevreden’
Michel wijst erop dat Equihold in de periode 2007-2008, toen de meest releases voor de software werden opgeleverd, zich juist uitermate ingenomen toonde over de kwaliteit die Capgemini bood. ‘Wij monitoren voortdurend de tevredenheid van onze klanten, juist omdat we alert zijn op eventuele fouten in een complex proces als dit. Uitgerekend in deze belangrijke fase waardeerde Equihold ons werk met het cijfer 4,65. Op een schaal van 0 tot 5 is dat een score waarvoor we ons allerminst hoeven te schamen.’ Wie er aan het langste eind zal trekken in deze onverkwikkelijke kwestie, is nog ongewis. Feit is dat Van Gaal het in Brazilië zonder 1-2Focus zal moeten stellen.