De groei van het aantal faillissementen in Nederland wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door fraudeurs die steeds vaker bedrijven expres laten sneuvelen. Een koud kunstje voor de oplichters, want politie en justitie doen er vrijwel niets aan.
Dat zegt Tineke Hilverda, hoogleraar faillissementsfraude aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
,,De aanpak van faillissementsfraude blijft hopeloos achter. De politie lijkt het op enkele uitzonderingen na niet te interesseren en de Fiod heeft er veel te weinig capaciteit voor'', constateert Hilverda.
Bij een kwart tot een derde van de bedrijven die failliet worden verklaard is er volgens de hoogleraar fraude in het spel. Vermoedelijk gaat de schade daarvan richting de 2 miljard euro dit jaar.
Meer faillissementen betekent meer fraude. Ze maakt onderscheid tussen beroepsfraudeurs en gelegenheidsfraudeurs. ,,Zo komt het geregeld voor dat mensen die van een bijna failliete bv af willen, deze aan een beroepsfraudeur verkopen. Die zetten er vervolgens een 'katvanger' op als directeur/aandeelhouder. Vaak zijn dat mensen zonder inkomen of junks waar niets te halen valt. Daarna wordt de bv helemaal leeg getrokken en worden er allerlei bestellingen gedaan die nooit worden betaald'', legt Hilverda uit.
De gelegenheidsfraudeurs zijn eigenaren van bv’s die een faillissement zien aankomen, maar voordat het zover is nog snel allerlei goederen onttrekken uit het bedrijf. ,,Veel mensen komen in de verleiding om goed voor zichzelf te zorgen in deze situaties'', weet Hilverda.
Lees het volledige artikel