Vorige week is op verzoek van de Nederlandse autoriteiten een Griekse reder gearresteerd die ervan wordt verdacht vijf miljoen euro te hebben verduisterd bij een failliete melkpoederfabriek uit Kampen.
Reputatie
Als het gaat om belastingontwijking en financiële trucs hebben Griekse reders een reputatie hoog te houden. Al jaren probeert de EU Athene te dwingen de scheepvaartondernemers, die tezamen een vijfde van alle koopvaardijschepen in de wereld exploiteren, meer belasting te gaan betalen. Tot op heden vergeefs. Onder dreiging van een vertrek naar Cyprus weten Onassis & co hun fiscale voordelen eindeloos te rekken.
Der Spiegel rekende enige tijd geleden voor dat de gapende krater van de Griekse staatsschuld met minstens de helft kan worden gedicht wanneer de ‘maritieme koninkrijkjes’ over hun sinds 2002 behaalde omzet gewoon belasting betalen: er zou ruim 140 miljard euro binnenkomen. Alleen al op Zwitserse bankrekeningen hebben de ondernemers zestig miljard euro opgepot, volgens het blad. Desondanks zijn er reders voor wie het nog niet genoeg is, zoals de 66-jarige Yiannis Karageorgis, ‘John’ voor intimi.
Verduistering
De (gezaghebbende) website GreekReporter.com berichtte dat deze Karageorgis op 28 september in zijn woning in de welgestelde Atheense suburb Glyfada is aangehouden op verdenking van verduistering. Klaarblijkelijk raakte de Griek danig van de kook door het aankloppen van de sterke arm: hij werd niet naar een politiebureau geleid maar naar een ziekenhuis waar hij een paar dagen onder bewaking lag bij te komen van alle consternatie. Karageorgis was nog wel bij machte om een verklaring te doen uitgaan. Hij stelde niet op de hoogte te zijn geweest van een internationaal opsporingsbevel maar zegde toe ‘met elke relevante juridische autoriteit mee te werken om opheldering te verschaffen.’ Verder zei hij ‘nimmer’ een illegale daad te hebben verricht.
Hoofdrolspeler
Precies 2853 kilometer noordelijker, in het vanuit het perspectief van een wereldomspannend opererende reder tamelijk nietige plaatsje Zwolle, wordt daar heel anders over gedacht. Daar werkt curator Dignus Meulenberg al sinds april 2011 een dossier uit waarin Karageorgis excelleert als malicieuze hoofdrolspeler. In het voorjaar van 2010 nam het bedrijf van de Griek, Gramen Shipping & Trading, een zuivelonderneming uit Kampen over, Lyempf bv. Een uitgekiende investering, zo leek het. Lyempf leverde halffabricaten aan producenten van babyvoeding, een sector waarin de vraag – vooral dankzij de explosieve belangstelling vanuit China – ook toen al groter was dan het aanbod. Maar in de praktijk bleek Karageorgis bijster weinig interesse aan de dag te leggen voor zuivel en aanverwanten. Nadat hij een aanbetaling van vijf ton op de overnamesom van circa zeven miljoen euro deed – het resterende bedrag voor de tachtig procent aandelen die hij kocht zou later volgen, zo verzekerde hij – wendde hij het steven van Lyempf zuidwaarts. Hij besteedde miljoenen aan de verwerving van licenties voor een vaag olijfproject op Cyprus, ging een betalingsverplichting aan met DSM voor de levering van gistconcentraten en investeerde in machines die niet werkten.
Kastekort
Het gevolg laat zich raden: onder regie van Karageorgis werkte Lyempf zich in recordtijd in de nesten. Mede doordat ‘John’ nooit over de brug kwam met de rest van de overnamesom, ontstond een kastekort dat op 7 april 2011 tot het faillissement van de onderneming leidde. Heeft Karageorgis het Kampense bedrijf opzettelijk leeggetrokken? Waar zijn de miljoenen gebleven? En, maakte ‘John’ zich schuldig aan paulianeus handelen door, toen hij zag dat het misging, het eigendom van de bv vlug op naam van een andere vennootschap over te schrijven? De molens aan de IJssel mogen langzaam draaien, aan de klap van de gestaag wentelende wieken is uiteindelijk niet te ontkomen, zo heeft ook Karageorgis moeten ondervinden. Nadat hij zijn papieren op orde had, deed curator Meulenberg aangifte bij Justitie. De FIOD zette zijn tanden in de zaak. Een internationaal opsporingsbevel werd opgemaakt. Op twaalf december mag Karageorgis voor de rechter in Almelo komen uitleggen hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren. Of hij verschijnt, is echter niet zeker. Hij werd gisteren – weer enigszins opgeknapt – op vrije voeten gesteld. Met Lyempf gaat het intussen goed. Korte tijd na het bankroet werd het bedrijf overgenomen door de Friese Hyproca Dairy Group.