Het aantal faillissementen blijft in snel tempo dalen. In september gingen er slechts 374 bedrijven en instellingen bankroet. Dat is het laagste aantal in een maand sinds het begin van de crisis.
In totaal legden in de eerste negen maanden van dit jaar 4549 bedrijven en andere organisaties het loodje. Ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2015 is dit een teruggang van bijna 20 procent.
Het aantal faillissementen daalt sinds medio 2014 gestaag. Begin dit jaar leek er nog sprake van een kentering. In de eerste maanden liep het aantal faillissementen weer langzaam op tot een piek in maart. Daarna werd de dalende lijn weer opgepakt.
Lage rente
Volgens Faillissementsdossier wordt de daling grotendeels veroorzaakt door het herstel van de conjunctuur en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, mede als gevolg van de lage rente.
Overigens blijft het aantal faillissementen relatief hoog. In de eerste drie kwartalen van 2007, het laatste jaar voor de crisis, gingen slechts 1771 bedrijven en instellingen onderuit. In 2013 bereikte het aantal bankroets met 9885 een record.
Het aantal faillissementen daalde in de eerste negen maanden van 2016 nagenoeg over de gehele linie.
Met een afname van ongeveer een derde ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar beleefden de bouw en de ICT procentueel de grootste teruggang.
Vaklieden gevraagd
In de bouw, momenteel de sterkst groeiende bedrijfstak in Nederland, stijgt de omzet al zeven maanden op rij. Vooral de woning- en utiliteitsbouw vertonen een sterke opleving. Er gingen met name minder kleine en gespecialiseerde bedrijven zoals installateurs, schilders, stukadoors en andere vaklieden failliet.
Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland kijkt daar niet van op. “Tijdens de crisis hadden deze vaklieden het erg zwaar. Er werd minder vaak een beroep op hen gedaan. Nu er sprake is van een sterke opleving, neemt de vraag weer toe”, schetst woordvoerder Theo Scholte. Dit speelt volgens hem vooral in de woningbouw. “Voor veel consumenten is de crisis voorbij. Er wordt weer druk ge- en verbouwd. Kijk maar om je heen.”
In de ICT gingen 127 bedrijven over de kop tegen 189 in de eerste negen maanden vorig jaar. Met name het aantal ICT-adviseurs dat failliet is gegaan liep terug.
Horeca dissonant
Een van de weinige sectoren waarin het aantal faillissementen slechts marginaal daalde is de horeca. Er gingen meer hotels, restaurants en snackbars op de fles. Een stijging die zich moeilijk laat verklaren; in de horeca stijgen de verkopen al drie jaar op rij. Het aantal failliete cafés nam wel af.
Op provinciaal niveau kenden met name Groningen en Drenthe substantieel minder faillissementen. In de provincie Zeeland nam het aantal deconfitures toe met bijna een derde.