Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Worden al mijn schulden kwijtgescholden na een faillissement?

Door:
Henk Hanssen
  |  29 juli 2015
Worden met een bankroet al uw schulden uitgewist? Is het mogelijk een faillissement voor uw omgeving stil te houden? Kunt u nog krediet krijgen na een faillissement? In een korte serie scheidt Faillissementsdossier.nl de feiten van de drie grootste fabels die het faillissement omringen. In deze aflevering: de misvatting dat u na een bankroet vanzelf schuldenvrij bent.

Schulden zijn sterker dan dood

Schulden hebben zo ongeveer het eeuwige leven. Ze zijn zelfs sterker dan de dood: schulden kunnen deel uitmaken van de erfenis. Hoe langt een schuld boven uw hoofd blijft hangen, is afhankelijk van de schuldeiser. Deze moet de vordering ‘stuiten’ door voor het verstrijken van de verjaringstermijn een nieuwe aanmaning te sturen. Met de stuiting wordt de termijn weer een periode vooruitgeschoven. Onderneemt de crediteur geen actie dan vervalt de vordering en rest slechts een morele betaalverplichting die niet in rechte kan worden afgedwongen.

Opnieuw failliet verklaard worden



Anders dan menigeen denkt, blijven (rest)schulden ook bestaan nadat het faillissement is beëindigd. Bij een opgeheven rechtspersoon, zoals een bv of een stichting, valt niets meer te halen maar bij een natuurlijk persoon geven crediteuren niet snel op. Zodra u er weer bovenop krabbelt, kan er weer een deurwaarder op de stoep staan: als ex-failliet kunt u zelfs opnieuw failliet worden verklaard. Vooral het UWV en de Belastingdienst hebben op dit terrein een reputatie hoog te houden: ze blijven u achtervolgen. De schulden verdwijnen alleen wanneer de rechtbank het akkoord dat de curator met de schuldeisers heeft bereikt goedkeurt. De rechter toetst of de afspraken eerlijk zijn gemaakt, of er geen crediteuren zijn voorgetrokken (sluipakkoord) en of er voldoende waarborgen zijn voor de beoogde aflossing. Pas na de bekrachtiging of homologatie, zoals de rechterlijke goedkeuring formeel heet, staan uw crediteuren machteloos.

Schuldsanering



Wanneer de rechter niet instemt met het akkoord en u wilt voorkomen dat uw schuldeisers straks weer opduiken, kunt u een beroep doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. De WSNP-regeling is in 1998 ingesteld om schuldenaren een kans op een schone lei te bieden. Bij de rechter kunt u een verzoek indienen om tot deze regeling te worden toegelaten. De rechter zal eerst vaststellen of er echt geen minnelijk akkoord mogelijk is met uw crediteuren. Houden zij voet bij stuk en voldoet u aan de voorwaarden, dan stelt de rechtbank een budget vast waarmee u in uw onderhoud kunt voorzien. Alles wat boven deze limiet binnenkomt, wordt aangewend voor aflossing. Na het eind van de WSNP bent u definitief bevrijd van uw schuldeisers.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 3 april 2025 Van de redactie | donderdag 3 april 2025
Parkeerdienst Schiphol in Roelofarendsveen failliet verklaard studio kaagenbraassem | donderdag 3 april 2025
Winkelketen Gerry Weber valt om, maar winkels blijven open Van de redactie | donderdag 3 april 2025

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland