Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Kwart minder faillissementen in eerste helft 2015 - Absolute aantal blijft hoog

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  3 juli 2015
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2015 met bijna 26 procent gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.

In totaal gingen in het eerste semester een kleine 4000 bedrijven en instellingen failliet. Ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2013, toen in Nederland een recordaantal ondernemingen en organisaties over de kop ging, is dit een teruggang van 42 procent.

Trendbreuk

Wel was er in juni sprake van een kleine trendbreuk. Het aantal bankroeten daalde tot en met mei gestaag tot 513, het laagste aantal in de afgelopen drie jaar. In juni steeg het aantal faillissementen weer met een kleine 25 procent.

In absolute zin blijft het aantal deconfitures hoog. In 2007, vlak voor de crisis, gingen er in de eerste helft van het jaar bijna de helft minder bedrijven en instellingen failliet.

Volgens Faillissementsdossier wordt de daling in de eerste helft van dit jaar grotendeels veroorzaakt door het herstel van de conjunctuur en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de verbeterde economische vooruitzichten.

Minder drukkerijen failliet

Vooral in de industrie gingen in de eerste zes maanden minder bedrijven onderuit. De grafische industrie was binnen deze categorie een van de sectoren die het aantal faillissementen flink zag teruglopen, met liefst 40 procent.

In de grafische industrie gaat het weer wat beter. Volgens Wolfgang Gielissen, woordvoerder van Koninklijke KVGO, heeft dat verschillende redenen. ‘De bedrijfstak is de afgelopen jaren sterk gekrompen en heeft zich aangepast aan de digitalisering. Bovendien speelt mee dat het economisch weer wat beter gaat’, aldus de woordvoerder van de branchevereniging.

Ook in transportsector gingen minder bedrijven onderuit: 154, een daling van 30 procent. Het aantal faillissementen binnen deze branche daalde sterk in de categorie pakketbezorgers en koeriers.

In de bouw gingen eveneens aanzienlijk minder bedrijven op de fles. Ten opzichte van 2014 was er in de eerste zes maanden een daling van 22 procent. Vergeleken bij 2013 was er zelfs sprake van een halvering van het aantal faillissementen.

Woningbouw uit dal

De bouwsector leeft op. In de eerste vijf maanden steeg de omzet met gemiddeld liefst 5 procent. Vooral de woningbouw trekt aan. Daarvan profiteren met name kleine aannemers met minder dan tien personeelsleden.

Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen stevig in Noord-Holland (ruim een derde). Utrecht was de enige provincie waar meer bedrijven en instellingen het loodje legden dan in het eerste semester van 2014.

Van de grotere steden lieten vooral Den Haag en Enschede minder faillissementen zien.

Meer faillissement nieuws
Rijkste huishoudens bezitten meerderheid van Nederlands vermogen Van de redactie | woensdag 15 januari 2025
Bekende lokale aannemer Klies & Jozef BV failliet groot-waterland | dinsdag 14 januari 2025
Failliet per provincie week 2 - 2025 Van de redactie | maandag 13 januari 2025
Museum De Goudse Waag failliet verklaard zo gouds | maandag 13 januari 2025

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland