De afgelopen decennia is het aantal ondernemingen in ons land gigantisch toegenomen. Het jaar 2024 is echter zakelijk niet voor iedere ondernemers even succesvol. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel bleek bijvoorbeeld dat er in het tweede kwartaal twaalf procent meer stoppende vestigingen zijn dan diezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen steeg zelfs met vijftien procent. Ongeveer een kwart van de ondernemers stopt omdat geen winst wordt gemaakt. Ongeveer drie kwart van de faillissementen wordt veroorzaakt door gebrek aan liquiditeit. Wil je geen onderdeel worden van deze statistieken? Doe dan je voordeel met onderstaande tips.
Het fundament van een onderneming
Een gezonde financiële basis is cruciaal voor het succes en de groei van je onderneming. Of je nu een kleine zelfstandige bent of een groot bedrijf runt, goed financieel management zorgt ervoor dat je voorbereid bent op onverwachte uitgaven en groeikansen kunt benutten. Hieronder vind je tien tips om je zakelijke financiën op orde te krijgen en te houden.
1. Maak gebruik van boekhoudsoftware
Gebruik boekhoudsoftware om je inkomsten, uitgaven en belastingen bij te houden. Dit bespaart tijd, vermindert fouten en geeft je realtime inzicht in je financiële situatie.
2. Open een aparte zakelijke bankrekening
Houd je zakelijke en privéfinanciën gescheiden. Een zakelijke rekening openen voor je onderneming geeft je beter inzicht in je zakelijke cashflow, vergemakkelijkt de belastingaangifte en zorgt voor een duidelijke scheiding van je persoonlijke en zakelijke uitgaven.
3. Maak een financieel plan
Een goed financieel plan biedt houvast en helpt je om langetermijndoelen te realiseren. Stel een budget op voor vaste en variabele kosten, en maak een prognose voor de verwachte omzet. Zo voorkom je verrassingen en kun je weloverwogen beslissingen nemen.
4. Houd je cashflow in de gaten
Monitor regelmatig je cashflow om te zorgen dat er altijd voldoende geld beschikbaar is om aan je verplichtingen te voldoen. Dit kan voorkomen dat je onverwacht in liquiditeitsproblemen terechtkomt.
5. Beheer je debiteuren en crediteuren goed
Zorg dat facturen op tijd worden verstuurd naar debiteuren en volg openstaande betalingen nauwlettend op. Stel duidelijke betalingsvoorwaarden op en overweeg om kortingen aan te bieden voor vroege betalingen. Dit helpt je om een stabiele cashflow te behouden en voorkomt problemen met wanbetalingen.
6. Controleer regelmatig je uitgaven
Vaak sluipen er overbodige kosten in je bedrijfsvoering. Neem regelmatig de tijd om je uitgaven te analyseren en kijk waar je kunt besparen. Misschien kun je onderhandelen over lagere tarieven met leveranciers of abonnementen stopzetten die je niet meer gebruikt.
7. Plan vooruit voor belastingen
Belastingen kunnen een flinke last vormen als je er niet op voorbereid bent. Zet daarom regelmatig geld opzij voor belastingbetalingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kwartaalbetalingen kunnen helpen om de belastingdruk te spreiden.
8. Zet reserves opzij
Reserveer geld voor onvoorziene omstandigheden. Reserves kunnen helpen om je bedrijf draaiende te houden in tijden van verminderde inkomsten of onverwachte uitgaven.
9. Investeer verstandig in je bedrijf
Zorg ervoor dat elke uitgave een positieve impact heeft op de groei of efficiëntie van je bedrijf. Wees selectief met investeringen en focus op uitgaven die bijdragen aan je langetermijndoelen.
10.Win financieel advies in
Schakel tot slot – zeker bij een groeiende onderneming of vragen of onduidelijkheden - een accountant of financieel adviseur in voor professioneel advies en begeleiding. Dit kan helpen bij belastingplanning, financiële rapportages en het optimaliseren van je bedrijfskosten.
Voorbereid zijn op kansen en uitdagingen
Een gezonde financiële situatie is de ruggengraat van een succesvolle onderneming. Door je financiën goed te beheren en strategische keuzes te maken, kun je onverwachte kosten opvangen en kansen grijpen wanneer ze zich voordoen. Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je onderneming een vliegende start kan maken, én financieel stabiel en toekomstbestendig is.