In België zijn de faillissementen in 2024 fors toegenomen, met name in Vlaanderen. Tot nu toe zijn er in dat gewest 4.896 bedrijven failliet gegaan, wat neerkomt op een stijging van 5,29% ten opzichte van vorig jaar. In september gingen 609 bedrijven over de kop, iets minder dan tijdens de recordmaand september 2022. Vooral in Vlaams-Brabant (+18,17%) en Oost-Vlaanderen (+3%) werden sterke stijgingen gemeten, terwijl West-Vlaanderen (-0,98%) en Antwerpen (-1,02%) juist een lichte daling kenden. Dat meldt GraydonCreditsafe in een recentelijk verschenen persbericht.
Grote impact op werkgelegenheid
De gevolgen van de faillissementen zijn ook merkbaar in de werkgelegenheid. In heel België gingen dit jaar al 17.844 banen verloren door het faillissement van bedrijven. Grote werkgevers zoals Van Hool uit Lier, waar 2.535 banen verloren gingen, en BelGaN uit Oudenaarde (420 banen) hadden hierin een groot aandeel. Ook in kleinere sectoren zoals garages en autohandelaars is het aantal faillissementen aanzienlijk toegenomen. Deze sector zag een stijging van 21,98%, wat neerkomt op 333 faillissementen.
Bouwsector blijft grootste zorgenkind
Hoewel de stijging van het aantal faillissementen vrijwel alle sectoren raakt, is de bouwsector het zwaarst getroffen. In de eerste drie kwartalen van 2024 werden in België 1.915 faillissementen in de bouw geteld, een stijging van 19,39% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De transportsector bleef stabiel met 480 faillissementen, slechts drie minder dan in dezelfde periode in 2023, toen deze sector een recordaantal faillissementen noteerde.
Ondanks de economische herstelmaatregelen en de aanhoudende vraag in sommige sectoren, blijft de bouwsector een groot knelpunt. Deze trend weerspiegelt ook bredere uitdagingen zoals stijgende kosten en structurele problemen in de sector.
Kwetsbaarheid van jonge bedrijven
Jonge bedrijven, met een leeftijd van minder dan vijf jaar, blijken nog steeds bijzonder kwetsbaar te zijn. In Vlaanderen is het aandeel van failliete jonge ondernemingen licht gedaald naar 45,46%, vergeleken met 46,89% in 2023. Dit blijft echter een hoog percentage, wat erop wijst dat vooral startende bedrijven moeite hebben om te overleven in de huidige economische omstandigheden.
In Brussel en Wallonië is een soortgelijke daling te zien, met respectievelijk 30,4% en 32,69% van de faillissementen in deze regio’s afkomstig van jonge bedrijven. Ondanks deze daling blijft het aantal faillissementen in deze groep hoog.
Regionale verschillen
Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in de andere gewesten van België stijgt het aantal faillissementen. Wallonië kende een toename van 5,91%, met 2.060 faillissementen in de eerste drie kwartalen van dit jaar. Hoewel dit een stijging is ten opzichte van vorig jaar, blijft het aantal onder het niveau van 2019. Brussel zag een nog grotere stijging van 13,65%, met 1.357 faillissementen in dezelfde periode, maar ook hier werden eerdere recordniveaus niet gehaald.
De situatie in België toont aan dat de economische druk in alle gewesten groot blijft, vooral in sectoren zoals de bouw, transport en garages. Tegelijkertijd worden de jongere bedrijven, die vaak nog geen sterke financiële buffers hebben opgebouwd, het zwaarst getroffen door de aanhoudende economische uitdagingen.