Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

V&D, la Grande Dame van de warenhuizen, neemt vanaf woensdag afscheid

Door:
Henk Hanssen
  |  21 maart 2016
Als een ware Grande Dame zegt de 128-jarige nog een keer gedag. Nu de tranen gedroogd zijn en de hoop op een nieuw leven is vervlogen, laat ze haar publiek nog een keer toe tot haar glimmende etalages, haar vitrines en haar roltrappen. Vanaf woensdag opent ze de poorten van haar 62 filialen, drie tot vier weken lang, tot het laatste koffertje, het laatste schoolschrift is verkocht.

Tussen verontwaardiging en hoop

Op dinsdag 16 februari viel het doek definitief voor het warenhuis dat in 1887 zijn eerste winkel opende aan de Weesperstraat in Amsterdam. Zes weken lang leefden personeel, klanten, leveranciers en financiers tussen verontwaardiging en hoop; verontwaardiging over de Amerikaanse eigenaar, Sun Capital, die tegen de afspraken in de stekker eruit hadden getrokken, en hoop op de talenten van ondernemer Roland Kahn die met curatoren en banken onderhandelde over een overname. Op 26 januari nam de Brabantse Jumbo Groep het grootste deel van V&D’s restaurantketen La Place over, zou Kahn erin slagen de slag van zijn leven te slaan door de warenhuizen aan zijn Cool Investments-imperium toe te voegen?

Kans op doorstart was vanaf het begin klein

Achteraf blijkt dat het vooral ijdele hoop was. Malaise in de retail? Een onverwacht warme nazomer waardoor de verkoop van de winterkleding beneden verwachting bleef? Uit het faillissementsverslag dat Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders op 9 maart publiceerden, blijkt dat de kans op een doorstart van het begin af aan uitermate klein is geweest. Jazeker, er was interesse, meldde het curatorenduo, voornamelijk van internationale warenhuisketens en private equity-partijen, maar niet één van hen was bereid om een bindend bod uit te brengen: ze deinsden terug na een blik op de financiële gegevens. Er bleek veel meer aan de hand te zijn dan een paar onverkochte winterjassen. V&D maakte al sinds 2010 verlies, de cijfers onder de streep kleurden elk jaar dieper rood. Over 2013 kwam het bedrijfsresultaat (na belastingen) uit op € 42.374.000, in 2014 verdubbelde het verlies tot € 80.109.000.

250 miljoen nodig

Om de onderneming winstgevend te krijgen, was 150 miljoen aan werkkapitaal nodig en nog eens 100 miljoen om de warenhuizen aan te passen, aldus het verslag. Samen met zijn huisbankier ING, Jumbo, een aantal verhuurders en het ministerie van Economische Zaken trachtte Kahn koortsachtig een reddingsplan te smeden maar tenslotte gaf ook hij de moed op. Verhuurders wilden zich niet committeren aan kortingen en investeringsbijdragen en ook met ING kon geen akkoord worden bereikt. Wat niemand voor mogelijk hield, voltrok zich toch: het iconische V&D waar generaties groot mee waren geworden, ging sluiten. Nog een keer kunnen we met z’n allen een sentimental journey maken, naar de muziekafdeling waar we onze Top-40 plaatjes kochten, naar de aardige dame van de horlogerie waar we voor het behalen van ons eindexamen een Prisma-klokje mochten uitkiezen. En misschien staat er ergens bij een lift nog een vitrinekast, de Bimbobox met het apenorkest dat, als je er een oud kwartje in gooit, begint te swingen op de muziek van Herp Albert. Op 23 april doven de klanken en gaat overal het licht uit. Zielloos zal La Grande Dame  uiteen vallen. In het Haagse filiaal komt een vestiging van Decathlon, H&M overweegt in het Deventer V&D-pand te trekken. Hoe het met de andere panden verder gaat, is nog onzeker.

Meer nieuws over dit onderwerp
V&D online: nepnieuws over lijkenpikkers Robert Jan Blom | 12-09-2018
V&D en het gezwets over niets Robert Jan Blom | 26-07-2016

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland