Of er ooit een speelfilm over wordt gemaakt, is twijfelachtig maar dat de val van V&D tot een stroompje boeken en wellicht een mini-tv-serie zal leiden, is zeker. Morgen bereikt het verhaal zijn ontknoping wanneer de curatoren bekend zullen maken of het bedrijf een doorstart kan maken dan wel definitief wordt gesloten.
The Rise and Fall of V&D
Scenaristen die zich zetten aan het schrijven van
The Rise and Fall of V&D kunnen kiezen uit een overvloed dramatische ingrediënten. De opmars van het concern onder de bezielende regie van Anton Dreesmann, de kleinzoon van de oprichter, die V&D in de jaren zeventig en tachtig uit wist te bouwen tot een crisisbestendig lijkend conglomeraat, Vendex Internationaal, dat warenhuizen (V&D, HEMA, Bijenkorf), supermarkten (Edah), uitzendbureaus (Vedior), bungalowparken (Vendorado), doe-het-zelfketens (Praxis) en zelfs een Braziliaanse bank omvatte. De verkoop aan Anglo-Amerikaanse aasgieren die het bedrijf opknipten, het vastgoed voor een appel en ei van de hand deden en de warenhuistak overleverden aan de grillen van een in miljarden grossierende playboy uit Florida. En het toch nog onverwachte einde, op Oudjaarsdag 2015, toen de playboy verveeld alle afspraken van tafel veegde en de stekker uit Nederlands oudste warenhuis trok.
Bijtend drama
Deze grote lijn kan worden doorvlochten met scènes en personages die het bijtende drama invoelbaar maken: de trouwe klant die met zijn waardebonnen blijft zitten, het 64-jarige personeelslid Gerard Kortekaas dat na vijftig jaar dienst pal voor zijn pensioen wordt ontslagen, de gevierde ceo John van der Ent die geen kans meer krijgt zijn vernieuwende plannen door te zetten, de woedende vakbondsvertegenwoordiger die de handdoek in de ring gooit en leveranciers als Edwin Lapré die moeten toezien hoe – ná het faillissement – hun spullen worden verkocht zonder dat ze er een cent voor terug kunnen verwachten. De komende dagen zullen duidelijk maken wie in de apotheose de hoofdrol opeist. Wordt het Coolcat-eigenaar Roland Kahn die op een doorstart mikt of vallen de panden van V&D in handen van het Canadese bedrijf Hudson’s Bay dat er zijn eigen warenhuizen in wil vestigen?
Eindspel met cruciale locaties als inzet
In dit eindspel houden de curatoren het schaakbord vast maar het verplaatsen van de stukken is aan anderen voorbehouden, met name aan IEF Capital dat eigenaar is van twaalf panden van V&D waaronder de vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Maastricht en Utrecht. Aan wie gunnen deze vastgoedinvesteerders de huur van deze cruciale locaties? Wordt het Kahn, de self made ondernemer die op zijn 24-ste aan de Amsterdamse Nieuwendijk een modewinkel opende en een waar kledingimperium wist op te bouwen? Of worden het de Canadezen? Naar verluidt wil Kahn verder met 45 van de 62 V&D-filialen en biedt zijn plan een kans op het behoud van de negenduizend banen die op de tocht staan. Hudson’s Bay wil linksom of rechtsom in Nederland twee nieuwe warenhuisketens – Saks Fifth Aveneu en Galerie Inno – met in totaal circa veertig panden openen. Door de overname van de huur van de V&D-vestigingen zouden ze hun ambities snel kunnen verwezenlijken. Verwacht wordt dat de eigenaren van de overige V&D-panden de keuze van IEF Capital volgen. De ondernemingsraad van V&D heeft alle personeelsleden dringend geadviseerd een uitkering aan te vragen. Aanstaande woensdag stopt het UWV met het doorbetalen van hun salaris. Morgen is het D-Day.